Focus dient herzien plan hypermarkt in

Steenwijk - Focus Retail Development B.V., de initiatiefnemer van de bouw van retailpark met een hypermarkt op Eeserwold langs de A32, heeft bij de gemeente Steenwijkerland een nieuw plan ingediend.

Dat is het resultaat na de uitspraak van de Raad van State op 9 september. In het plan van de projectontwikkelaar bestond de hypermarkt uit compartimenten met afscheidingswandjes, zodat er diverse kleine winkels zouden ontstaan met afzonderlijke kassa’s. Volgens de Raad kan er dan niet worden gesproken over één grote winkelruimte en daarom voldeed de bouwaanvraag niet aan het bestemmingsplan. Hierin wordt gesproken over één grote ruimte.

Hypermarché

Focus had twee opties: het laten bij deze afwijzing of een herzien plan indienen en een nieuwe vergunning aanvragen. Dat laatste is het geval. ‘We zijn hiermee aan de slag gegaan’, zegt Paul Evers van Focus Retail Development B.V.. ‘Het is één open ruimte geworden en de winkels die ingepland stonden en afgescheiden waren door wanden, komen elders in het gebouw.’ De hypermarkt is onderdeel van een retailpark. Naast een hypermarkt kunnen er ook (een) bouwmarkt(en), tuincentra, handel in auto- en motorfietsonderdelen, horeca, sportscholen, kappers, badhuizen en sauna’s worden gerealiseerd. De hypermarkt wordt een hypermarché. Evers wil in deze fase niet meer over de invulling vertellen.

Antwoord geven

Ambtenaren buigen zich nu over het plan en zullen het college van B&W adviseren. Die neemt op haar beurt een besluit en doet de gemeenteraad een voorstel. De ondernemers in de binnenstad en wijde omgeving zijn tegen het plan en waren naar de Raad van State gestapt. De Raad zei in de uitspraak dat de gemeente met een beter verhaal moet komen om de massale bezwaren met succes te kunnen te weerleggen. ‘Het college zal antwoord moeten geven op onze bezwaren. Wij zijn benieuwd hoe Focus de zaken interpreteert en hoe het college dit gaat beoordelen. Vindt zij het nieuw plan passen in de definitie van een hypermarkt?, zegt Wirt Groen, voorzitter van Steenwijk Vestingstad in een reactie.