Hoe de fusieschool rond blijft zweven in de politieke arena

Giethoorn – Een schoollocatie in het midden van Giethoorn lijkt verder weg dan ooit. Omdat de provincie Overijssel geen heil ziet in de locatie langs de Beulakerweg, heeft het volgens het college van B&W geen zin om een plan te ontwikkelen.

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De brief die op 11 november de deur uitging, heeft de wenkbrauwen doen fronsen van onder andere 't Gieters Belang en het Oudercomité, partijen die strijden voor een schoolgebouw op de locatie tussen de Beulakerweg 125 en 127. In de brief noemt het college een overleg met de provincie op 9 juli. Tijdens dat overleg stelt de provincie dat de school niet past in het provinciale beleid, omdat ‘deze locatie ligt in de weilanden op ruime afstand van de kernen van Giethoorn en op geen enkele manier aansluit op deze kernen’. Bovendien heeft de gemeente volgens de provincie ‘verschillende andere locaties voorhanden binnen de bestaande kern’.

Verschuilen achter provincie

Aangezien Overijssel volgens het college voet bij stuk houdt, zien burgemeester en wethouders af van het ontwikkelen van een plan voor een schoollocatie langs de Beulakerweg. Met die beslissing veegt het college een eerder raadsbreed aangenomen motie van tafel. In de door de PvdA ingediende motie werd het college verzocht om voor 1 januari 2016 te komen met een gedegen plan voor één gezamenlijke school langs de Beulakerweg. ‘De beslissing van het college bevreemdt ons. Eigenlijk verschuilt het college zich achter de provincie’, reageert Peter Boender, voorzitter van ‘t Gieters Belang.

Onbegrijpelijk

Ook Evert van Dijk van het Oudercomité vindt de beslissing onbegrijpelijk. ‘We willen wel eens weten waarom een school in het midden geen optie is. Als er iemand is die daar goede argumenten voor heeft, dan kunnen wij daar best mee verder. Maar ik heb nog nooit een goed argument gehoord.’ Van Dijk hoopt dat er nog openingen zijn te vinden om ‘het midden’ toch bespreekbaar te maken. ‘Het Oudercomité spreekt namens het dorp en heeft eenheid hoog in het vaandel staan. Nu is het moment om ervoor te gaan.’ Boender laakt de houding van het college. In een brief aan ‘t Gieters Belang op 20 oktober legt de provincie uit dat de gemeente bevoegd gezag is voor het kiezen van een nieuwe schoollocatie.

Geen bestuurlijke moed

‘De gemeente heeft hierbij beleidsvrijheid, maar dient wel rekening te houden met wet- en regelgeving en het provinciale beleid’, schrijft de provincie. Boender: ‘De gemeente moet eerst een plan ontwikkelen. Dan loop je de kans dat de provincie een negatief advies geeft. Als gemeente hoef je dat advies niet ter harte te nemen. Daarna heeft de provincie alsnog middelen om in verweer te komen.’ Maar voorlopig gebeurt er niets. Volgens ‘t Gieters Belang ontbeert het college bestuurlijke moed om de strijd aan te gaan met de provincie. ‘Ze vertikken het om het proces in gang te zetten’, aldus Boender. De PvdA laat bij monde van woordvoerder Frits Hoekstra weten verbaasd te zijn. ‘Dit kan niet waar zijn; het college lijkt onvoldoende bestuurlijke dapperheid te tonen. Zij moeten nu doorpakken voor één school voor Giethoorn.’

Geen reactie

Wethouder Wim Brus wil voorlopig niet reageren op de kwestie. Er zijn op korte termijn overleggen gepland met betrokken partijen.