Feeststemming in Giethoorn: 'Schouder aan schouder gestreden'

Giethoorn – Dinsdag aan het eind van de middag zitten ze al aan de champagne, Peter Boender van ’t Gieters Belang en Evert van Dijk van het Oudercomité Giethoorn.

Niet zonder reden: het college van Steenwijkerland heeft eerder die dag besloten om voor de fusieschool in te zetten op de locatie langs de Beulakerweg 127. En dus valt er wat te vieren.

Blijdschap

Dolblij zijn Boender en Van Dijk. ‘We werden dinsdagmiddag om half 4 uitgenodigd voor een kop koffie met wethouders Wim Brus en Dieke Frantzen. Eén kop koffie hebben we gedronken en toen waren we er uit: één school langs de Beulakerweg 127. Dat nieuws hebben we natuurlijk met gejuich ontvangen’, vertelt Boender. Hoewel het groene licht van het college een doorbraak betekent, blijft de voorzitter van ’t Gieters Belang waakzaam. ‘We zijn er nog niet, maar ik heb er alle vertrouwen in.’ Boender roemt de inzet van alle betrokken Gietersen. ‘Schouder aan schouder hebben we gestreden voor dit resultaat. Dit is een resultaat van en voor Giethoorn.’

Ook Van Dijk is in jubelstemming. ‘Het is een lang proces geweest, met veel ups en downs. Er zijn veel heftige discussies geweest, maar dit is een fantastisch bericht. Tijdens onze inspraak vorige week dinsdag hebben we nog wat zaken duidelijk gemaakt. Zoals de plek, bijvoorbeeld. Het college dacht dat wij een school in het midden van het weiland wilden, maar daar waren wij waarschijnlijk niet duidelijk genoeg over. Wij wilden de locatie tegen de bestaande bebouwing. Vooraan het weiland dus.’

Lastig

Wethouder Wim Brus noemt het besluit 'een begin'. 'Het begin is er. Nu moeten we hard werken en met een positieve grondhouding aan de slag.' Volgens de wethouder was er 'veel ruis op de lijn over de locatie het midden'. 'Dat heeft het Oudercomité tijdens de inspraak vorige week duidelijk gemaakt.' De verwachting is dat er begin 2016 een locatieadvies gepresenteerd kan worden, waarin aspecten zoals de grondaankoop en het bestemmingsplan zijn opgenomen.

Als verantwoordelijk wethouder werd hem de laatste tijd verweten geen bestuurlijke moed te tonen. 'Als wethouder heb je altijd een paar moeilijke onderwerpen in je portefeuille. Dit is er één, dat mag duidelijk zijn. Ik zeg altijd: besturen van de wind af, dat kan iedereen.'

Terugblik

Een korte terugblik. Eén fusieschool in het midden van het dorp, dat is de langst gekoesterde wens van Giethoorn. Dat de twee huidige basisscholen, de Noorderschool en de Zuiderbasisschool, in een slechte staat verkeren en dat de fusieschool van groot belang is voor de continuïteit van de kwaliteit van het onderwijs, daar twijfelt niemand aan. Waar wel aan wordt getwijfeld, is de plek waar de school moet komen te staan.

De Stichting Op Kop, 't Gieters Belang en het Oudercomité Giethoorn zien graag een school verrijzen langs de Beulakerweg, in het midden van het dorp, terwijl de provincie Overijssel geen heil ziet in deze plek. Tussen de twee fronten zoekt de gemeente Steenwijkerland naar geschikte alternatieven. Lang, heel lang domineert de school de politieke arena. Toch geven 't Gieters Belang en het Oudercomité niet op. Zij aan zij wordt geprotesteerd, gediscussieerd en beargumenteerd. Met succes.

Het college gaat toch overstag, we schrijven 1 december 2015. Er komt groen licht voor de locatie naast de Beulakerweg 127. In het midden van het dorp.