Hypermarkt blijft mogelijk op Eeserwold

Steenwijk - Het college heeft besloten dat de eerder verleende omgevingsvergunning voor het Focus-U-Park in stand kan worden gehouden.

'Met de verwijdering van de wanden in het hypermarktgedeelte door Focus Retail Development B.V. voldoet de invulling van de hypermarkt in het Focus-U-Park aan het bestemmingsplan Eeserwold', aldus wethouder Wim Brus.

Kleine aanpassing

De Raad van State heeft in september besloten dat een hypermarkt met wanden in het Focus-U-Park niet toegestaan was. Daarop heeft Focus Retail Development B.V. de oorspronkelijke bouwtekeningen aangepast door het weglaten van de wanden in de hypermarkt. Er komen nu eilanden, zodat er sprake is van één grote winkelruimte, zoals een hypermarché in Franrijk. 'Met deze kleine aanpassing past de invulling van de hypermarkt nu binnen het bestemmingsplan', licht Wim Brus toe. 

Weerleggen

De Raad van State heeft ook gezegd dat de gemeente Steenwijkerland haar huiswerk over moet doen en met een beter verhaal komen om de massale bezwaren van middenstanders in Steenwijk en wijde omgeving (Wolvega, Meppel, Heerenveen, Noordwolde) met succes te kunnen weerleggen. Als er nog steeds bezwaren zijn, dan komt de zaak direct bij de Raad van State terug en wordt de rechtbank gepasseerd.

Ten koste van

Die bezwaren zullen komen, zegt Wirt Groen van Steenwijk Vestingstad. 'Uiteraard moeten we ons met juristen weer buigen over de beslissing van het college en over de inhoud van het plan. Buiten de inhoud om, verwachten wij nog altijd grote problemen. Want er komt in feite een groot winkelcentrum bij en dat gaat ongetwijfeld ten koste van de middenstanders in de omgeving, van de binnenstad en daarmee ook de leefbaarheid van Steenwijk. De Raad van State heeft aangegeven dat ze in principe niet tegen een hypermarkt is. Daarom moeten we ook kijken naar de motivatie van het college.'

Onherroepelijk

Wim Brus: 'Bij elke beslissing heb je voor- en tegenstanders. Niet elk bezwaar kan worden weggenomen. We hebben nu naar de inhoud gekeken en het plan voldoet nu wel aan het bestemmingsplan.' Het bestemmingsplan is onherroepelijk. 'Die is eerder vastgesteld en de vergunning is verleend. En de vergunning voldoet nu aan het bestemmingsplan.' In het voorjaar heeft de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan voor Eeserwold vastgesteld. De raad heeft toen besloten om geen nieuwe hypermarkten toe te staan. Er wordt echter niet getornd aan de geplande hypermarkt, waarvoor al vergunning is verleend.

Onderdeel

Wim Brus wil benadrukken dat de hypermarkt slechts een onderdeel van het Focus-U-Park is. In het retailpark zijn ook andere activiteiten toegestaan, zoals bouwmarkten, tuincentra, horeca, cultuur, sport en recreatie. In totaal gaat het om 25.000 vierkante meter. De hypermarkt omvat 10.000 vierkante meter. Paul Evers van Focus Retail was niet bereikbaar voor een reactie.