Crowdfunding voor bouw modelwoning

Frederiksoord - De Maatschappij van Weldadigheid is gisteren een crowdfunding campagne gestart voor het bouwen van een modelwoning in het bouwproject ‘Koloniewoning van de Toekomst’.

Het bouwen van de woning als promotie-instrument, moet een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van het project en uiteindelijk het behoud van de omvangrijke culturele nalatenschap van Johannes van den Bosch.

De Maatschappij van Weldadigheid beheert het cultureel erfgoed en dat kan alleen in stand gehouden worden wanneer er voldoende inkomsten gegenereerd worden, door onder meer verkopen in het bouwplan ‘Koloniewoning van de Toekomst’. De Maatschappij is ervan overtuigd dat het bouwen van een modelwoning als promotie-instrument hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. ‘We willen mensen het wonen in een energieneutrale Koloniewoning van de Toekomst op een historisch plekje laten ervaren’, zo zegt directeur Jan Mensink van de Maatschappij van Weldadigheid. 

De Koloniewoning van de Toekomst is ontworpen met alle respect voor z’n historische voorganger. Grote verschil is dat de huidige woning is voorzien van de allermodernste technieken. Door toepassing van zonne-energie en aardwarmte is de woning zelfvoorzienend. ‘Wij denken dat er geen betere manier is om hiermee kennis te maken dan dit te ervaren via ‘proefwonen’. Proeven van het uitzonderlijk comfortabele binnenklimaat, van de royale lichtinval en van de verbinding met een uniek historisch landschap. De Koloniewoning zélf vertelt z’n verhaal het meest overtuigend.’

Vijf jaar

In het plan ‘Koloniewoning van de Toekomst’ is het de bedoeling dat uiteindelijk tweeënzestig woningen worden teruggebouwd op plaatsen waar hun voorgangers verloren gingen. De woningen moeten weer een essentieel onderdeel uit gaan maken van de kenmerkende landschapsstructuren binnen de Koloniën van Weldadigheid die op weg zijn naar de UNESCO Werelderfgoedstatus.

De bouw van een Koloniewoning van de Toekomst kost 270.000 euro. Dat bedrag is inclusief de complete afbouw en inrichting, de bouw van een schuurtje en de terreininrichting. ‘Zelf brengen wij 70.000 euro in, tweehonderdduizend euro gaan wij ophalen via crowdfunding. Op die manier treden wij een beetje in de voetsporen van onze ‘crowdfunder avant la lettre’ Johannes van den Bosch’, zo zegt Mensink die vervolgt:

‘De Maatschappij kan dus ruim 20% van de benodigde bouwsom financieren. De rest willen we graag via crowdfunding bij elkaar brengen. We vragen onze deelnemers om een lening voor vijf jaar. Dan wordt de modelwoning verkocht en krijgen de deelnemers hun inleg terug plus 15% rente over deze periode.’ 

Meer informatie over de crowdfunding campagne: www.crowdaboutnow.nl/koloniewoning