Grote zorgen over functioneren sociale dienst

Steenwijk – Het plan van aanpak voor de IGSD/NWG roept steeds meer twijfels op.

Ondanks het feit dat leden van de ondernemingsraden van beide organisaties eensgezind pleitten voor snelle invoering van dit plan van aanpak, leidde het plan dinsdagavond tot veel discussie in de gemeenteraad.

De OR-leden benadrukten nog maar eens – net als wethouder Erik Dahmen enkele weken geleden tijdens de politieke markt - dat binnen de organisaties alle neuzen dezelfde kant op staan.

Uit een brandbrief die VVD-raadslid Bertine Kuperus van een anonieme groep medewerkers heeft ontvangen kwam echter een ander beeld naar voren:  ‘De Ondernemingsraad wordt volledig beïnvloed door het Management Team (MT) en het plan wordt zeker niet door alle medewerkers gesteund. 450 mensen uit profiel 4 laten uitstromen is niet realistisch.’ De medewerkers geven in de brief aan zich tijdens bijeenkomsten niet te durven uiten, uit angst hun baan te verliezen.

Rechtstreeks contact

De Kringloopwinkel ging zover dat zij een advertentie in deze krant zette om bijstandsgerechtigheden op te roepen rechtstreeks contact met de Kringloopwinkel op te nemen. ‘Het werk is er, alleen blijft het vanuit de IGSD angstig stil’, aldus Ineke de Jong van de Stichting Kringloopwinkels.

Zij stelde voor het werkdeel van de IGSD (niet het inkomensdeel) uit te besteden aan de Kringloopwinkel. ‘Het werkveld vraagt om mensen en uitvoeringsorganisatie IGSD kan niet leveren. Dat moet anders kunnen. ‘ Veel mensen hebben geen vertrouwen meer in overheidsorganisaties en IGSD in het bijzonder.'