Drugsbende uit Meppel wilde 400 kilo cocaïne invoeren

Meppel - Vierhonderd kilo cocaïne met een waarde van 12 miljoen euro. Dat wilden zes mannen en een vrouw uit Meppel volgens het Openbaar Ministerie invoeren in ons land. Het OM beschuldigt de zeven van zogenoemde voorbereidingshandelingen.

Ook zou al ten minste 66 kilo cocaïne in een container met kokosnoten vanuit de Dominicaanse Republiek naar België zijn verscheept. Een deel daarvan zou door de drugsbende naar Nederland zijn gebracht.

Dat bleek dinsdag op een pro-formazitting in de zaak rondom het grote ondermijningsonderzoek bij de rechtbank in Assen. Twee verdachten waren erbij: de 32-jarige hoofdverdachte die volgens het OM de spil was in de drugshandel en een 31-jarige handlanger. De mannen werden op 18 september aangehouden samen met een derde man (26 jaar) die ook nog vastzit. Het OM ziet deze jongste man als boekhouder. Hij zou de administratie van de transporten, waarvan in ieder geval twee zijn uitgevoerd, hebben bijgehouden en veel regelwerk hebben verricht.

Op 18 september werden nog een vierde man en een vrouw aangehouden, zij zitten niet meer vast. De politie viel op de dag van de aanhoudingen zes panden in Meppel en Groningen binnen. Daarbij vonden agenten onder meer drugs, veel contant geld en meerdere wapens, zoals een pistool, een kalasjnikov, een kleine uzi en twee geweren.

Ook werden andere spullen in beslag genomen waarvan het Openbaar Ministerie vermoedt dat ze betaald zijn met crimineel geld. De mannen worden ervan verdacht veel geld te hebben witgewassen. Van het geld zouden meerdere auto’s een quad, een motor, vakanties, kleding en de verbouwing van een huis zijn betaald. De politie kwam de bende door meerdere tips op het spoor.

Het onderzoek is nog niet afgerond, liet de officier van justitie weten. Onlangs zijn nog twee mannen aangehouden. Die zitten ook nog vast. De politie heeft de bende een tijd lang afgeluisterd en veel informatie uit beveiligde laptops van de mannen gehaald. Ook heeft de ‘boekhouder’ de veel verteld. Het dossier moet nog compleet worden gemaakt, liet de aanklager weten.

Volgens advocaat Louis de Leon van de 32-jarige hoofdverdachte heeft het OM niet zo’n sterke zaak als het lijkt. “Van de 400 kilo cocaïne waarover wordt gesproken, is geen grammetje gevonden”, zei hij na afloop van de zitting. Op 15 maart buigt de rechtbank zich opnieuw over de zaak. De inhoudelijk behandeling vindt later volgend jaar plaats. (ADP)

Lees ook: Vijf Meppelers aangehouden in verband met drugshandel en Opnieuw vier aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel