ACM herroept forse boete voor Rendo

Steenwijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van ruim een miljoen euro aan de regionale netbeheerder Rendo ongedaan gemaakt. Dat meldt energienieuwsdienst Energeia.

Rendo kreeg de boete een jaar geleden, omdat het een meetinrichting van een biomassacentrale in Steenwijk onvoldoende zou hebben gecontroleerd. Een meter, die aangaf hoeveel elektriciteit de centrale leverde, registreerde meer elektriciteit dan in werkelijkheid werd geleverd.

Hierdoor ontving Stramproy Green Electricity, de eigenaar van de inmiddels failliete centrale, 1,6 miljoen euro te veel subsidie.

Rendo vond de boete van 1,06 miljoen euro die volgde op deze afwijking niet terecht en heeft de ACM daarvan kunnen overtuigen. De netbeheerder wees erop dat het heeft vastgesteld dat de meter technisch in orde was. ‘De meter is enkel verkeerd gebruikt, maar is wel degelijk bruikbaar’, luidde het verweer. Volgens Rendo is controle op de meetgegevens geen taak die volgens de wet bij de netbeheerder thuishoort.

De ACM geeft de netbeheerder daarin gelijk en stelt dat er verwarring is ontstaan in de wettelijke taakverdeling. Volgens de autoriteit worden deze onduidelijkheid opgelost in de wet Stroom, die dinsdag door de Eerste Kamer wordt behandeld.