Faillissement dreigt voor V&D en Scapino

Meppel - Het personeel van de V&D-vestiging in Meppel wacht in grote spanning af hoe in Amsterdam het dreigende faillissement van het warenhuis wordt voorkomen. Ook Macintosh heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Als beide concerns failliet gaan ontstaat er in de Meppeler binnenstad plotseling een grote leegstand. V&D is de trekker van de Keijserstroom aan de Kruisstraat. Scapino die in De Swaenenborgh is gevestigd, maakt deel uit van Macintosh.

Voorzitter Jan Meijer van de Meppeler Handelsvereniging houdt zijn hart vast. Er staat in de Keijserstroom al 1600 m2 leeg na het vertrek van supermarkt Dirk van de Broek. Als V&D zijn deuren sluit komt er nog eens ruim 2500 m2 winkeloppervlakte leeg te staan. 'Een gezonde exploitatie van de resterende winkels in de Keijserstroom wordt er dan niet gemakkelijker op.'

Volgens Meijer zijn de recente ontwikkelingen een regelrechte aanslag op het winkelbestand in het centrum. 'De leegstand is nu ruim zeven procent, met V&D schieten we in Meppel over de tien procent heen.'

Uitstel

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D woensdag uitstel van betaling verleend. De directie had de surseance dinsdag aangevraagd met goedkeuring van de raad van commissarissen. De ruim tienduizend werknemers bij het bedrijf hebben het salaris over december gekregen, meldt de FNV. 

In een verklaring zegt V&D dat het bedrijf te maken had met 'een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden'. Dat V&D vlak voor de kerst in acute financiële problemen is gekomen, heeft te maken met het warme weer van november en december. De verkoop van de wintercollectie viel daardoor flink tegen. Hierdoor daalde de omzet en kwam het bedrijf opeens geld te kort. 

Onderhuurder

Wat ook een rol speelt, is dat Dixons onlangs failliet is gegaan. De elektronicaketen was een belangrijke onderhuurder van V&D. Dit alles resulteerde bij V&D in een kastekort. Volgens de woordvoerder was dat nog overbrugbaar, maar de Amerikaanse eigenaar Sun Capital was niet bereid nog meer geld te investeren in V&D. 

De directie heeft de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen. Ze hoopt medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over de toekomst van V&D en La Place. 'Samen met de bewindvoerders worden alle mogelijkheden voor de toekomst onderzocht,' zegt topman John van der Ent.

Investeringsmaatschappij Sun Capital zegt in de laatste vijf jaar veel kapitaal en expertise te hebben gestoken in een poging om V&D te veranderen, maar dat de problemen in de laatste maanden alleen maar toenamen. V&D hoopt nog met een zo groot mogelijk deel van het bedrijf verder te kunnen gaan. Uitstel van betaling hoeft niet het einde te betekenen van V&D en de bijbehorende restaurants van La Place, zegt een woordvoerder van het bedrijf. 

Bewindvoerders

De door de rechter aangestelde bewindvoerders gaan met alle partijen in gesprek en zullen proberen voor zo veel mogelijk medewerkers de baan te behouden. De winkels blijven voorlopig open. Dat is volgens de directie van belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn. Alleen de webwinkel is voorlopig gesloten.

Het personeel werd woensdagochtend op de hoogte gebracht. V&D heeft in Nederland 62 vestigingen. V&D voerde begin dit jaar al forse bezuinigingen door, maar ondanks de maatregelen zou het warenhuis nog steeds verlies lijden en een dalende omzet hebben.

Dit jaar stond voor V&D in het teken van verlaging van de kosten om het hoofd boven water te houden. Deze zomer leek V&D de continuïteit van het bedrijf dan ook voor tenminste een paar jaar te hebben zeker gesteld na een akkoord met de vakbonden over het ontslag van zo'n vierhonderd medewerkers. Een eerdere poging in het begin van het jaar om de lonen te verlagen strandde.

Eerder werd al een overeenkomst bereikt met een groot deel van de verhuurders over verlaging van de huur bij veel panden. Na het reddingsplann investeerde eigenaar Sun Capital nog eens 47 miljoen euro in het warenhuisbedrijf. Hiermee moest de financiering voor de komende vier jaar gegarandeerd worden.