Jaaroverzicht: de maand januari

Steenwijkerland - De jaarwisseling verloopt relatief rustig. Er zijn incidenten, zoals een zware vuurwerkbom, die bij bakker Steenstra aan de Markt in Steenwijk wordt afgestoken.

Er is een verdachte aangehouden, maar die wordt later vrijgelaten. Het programma Onder de Loep van RTV Oost besteedt er aandacht aan, maar degene die het aansteekt, is niet op beelden te herkennen. Twee jongens van 12 jaar raken op nieuwjaarsdag bij een vuurwerkongeluk aan de Platteweg in Oldemarkt  zwaar gewond. Een jongen is geopereerd. Hij heeft een lang herstel voor de boeg, maar heeft er geen ernstig blijvend letsel aan overghouden. De andere jongen raakt gewond aan een ooglid. Dat is gehecht en het oog is niet beschadigd.

Brand

Nog voordat de woningen in de Aastraat in Steenwijk West worden gesloopt, is er een brand in één van de antikraakwoningen. De woning brandt volledig af.

Op 1 januari 2015 wordt het betaald parkeren in Steenwijk afgeschaft. En dat wordt gewaardeerd. De parkeergelegenheid in Steenwijk krijgt van het winkelend publiek de hoogste waardering in het koopstromenonderzoek. Dit onderzoek wordt eens in de vijf jaar gehouden. De waardering voor parkeermogelijkheden is 8,0. Een behoorlijke stijging ten opzichte van 2010 (7,4).

Stille tochten

Dit jaar zijn er in Steenwijk twee stille tochten gehouden. De eerste is na de aanslag op redactieleden van het satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs in januari, de tweede na de aanslagen in Parijs.

Er zijn twee faillissementen in Steenwijkerland deze maand: Gasterij De Blauwe Hand en Oxalis.

Een motorjacht van scheepswerf Steeler Yachts uit Steenwijk is tijdens de Düsseldorf Boatshow in Duitsland verkozen tot European Powerboat of the Year. Het gaat om de Steeler Panorama FlatFloor 46. Later dit jaar wordt de aluminium NG43 Offshore tijdens de Cannes Boatshow genomineerd als European Powerboat of the Year 2016.

De oudste inwoner van de gemeente Steenwijkerland op dat moment, Eva Aalbers-Klei, is op 105-jarige leeftijd overleden in haar woning in woonzorgcentrum Nijenstede.

Vlaggenmasten

Organisaties van evenementen in de gemeente kunnen vanaf dit jaar geen vlaggenmasten meer betrekken via de gemeentewerf. De gemeente Steenwijkerland heeft namelijk besloten om de masten in de verkoop te doen.

De Kluif

Dierenasiel en –pension De Kluif is verhuisd van de Meppelerweg naar de locatie van de voormalige zoutloods aan de Steenwijkerweg in Witte Paarden (bij de rotonde). De nieuwe Kluif is uniek in Nederland. Er is geen dierenasiel of –pension dat zo’n koeling heeft, namelijk koeling vanaf de vloer en verwarming vanuit het plafond voor hondenkennels. Honden houden van een koele ondergrond. Door gebruik te maken van aardwarmte is dit systeem mogelijk.