Jaaroverzicht: de maand februari

Steenwijkerland - De postcodeloterij straatprijs is gevallen in Baarlo bij Blokzijl. Jan en Annet Sweere van De Strandhoeve hebben vier loten en ontvangen uit handen van Gaston Starreveld een cheque van 100.000 euro en een BMW 1.

Hun buurmeisje Janine Smedes heeft één lot en ontving 25.000 euro.

De Beulakerweg (tussen nr. 125 en 127) in Giethoorn is niet meer in beeld als locatie voor de nieuw te realiseren centrale onderwijsvoorziening. Lange tijd houdt het college dit vol, maar onder druk besluit het college in december dit jaar toch voor deze locatie te gaan.

Het netwerk rondom de wanpraktijken van oud-bestuurders van energie-netbeheerder Rendo in Meppel is omvangrijker dan de FIOD aanvankelijk dacht. Uit een raadkamerzitting bij de rechtbank in Assen blijkt dat het Openbaar Ministerie zich nu ook richt op zakelijk dienstverlener Mazars Berenschot Corporate Finance uit Amsterdam en partner Jaap de J., destijds financieel adviseur van de biomassacentrale in Steenwijk.

Stadsvisie

De gemeenteraad is akkoord gegaan met het opstellen van een stadsvisie voor Steenwijk. De gemeente gaat dat samen met de bewoners en de middenstanders doen. Eind november komt al een deel van het plan naar buiten: de herinrichting van het Marktplein.

Optimair

Het bedrijf Optimair in Tuk is failliet verklaard. Het bedrijf, dat vele jaren heeft gewerkt aan een nieuwe technologie op het vlak van luchtbehandeling (Dry2Cool), zit al geruime tijd in de problemen. Het pand aan de Tukseweg in Tuk, waar Optimair is gevestigd, is op last van de gemeente eind november 2014 ontruimd. Inmiddels hebben de ontwikkelaars Ton Letwory en Arthur van der Lee in Heerenveen een doorstart gemaakt met hulp van ondernemer Gerard Sanderink.

Wijkgebouwen

Het bestuur van wijkvereniging Steenwijk Noord trekt aan de bel. Als het aan het college ligt, dan verdwijnt het wijkgebouw ’t Torennest en mag de wijkvereniging verder in woonzorgcentrum Nijenstede. Volgend jaar komt er duidelijkheid. Dag geldt ook voor De Oerthe.

Waterschap Reest en Wieden begint een test van het waterbergingsgebied Wetering West. De bedoeling was dat binnen 48 uur een miljoen kubieke meter water het gebied ingelaten wordt. De test moet echter noodgedwongen gestopt worden. Het talud stort in en er ontstaat schade aan het beton.

Het muizenleger dat boeren in Friesland al maandenlang teistert, klopt nu ook nadrukkelijk op de deur van de Kop van Overijssel. Het riviertje De Linde vormt blijkbaar geen al te grote natuurlijke hindernis. De diertjes winnen volgens LTO Steenwijkerland steeds meer terrein in onder andere Kuinre, Oldemarkt en Blankenham en rukken steeds verderop richting Giethoorn en Blokzijl.

Verwentelde schapen

Twee wandelaars treffen langs het kanaal Steenwijk-Ossenzijl vier verwentelde schapen aan. Ze hebben drie van de vier schapen kunnen redden, voor nummer vier is het al te laat.

Koloniehuus

Het dorpshuis van Willemsoord, het Koloniehuus, ondergaat een complete metamorfose en is heropend. Het oogt niet alleen beter, het is ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Schoolplein

Het heeft een tijdje geduurd, maar de vernieuwing van het schoolplein van OBS De Voorpoort in Vollenhove is afgerond. Dankzij de organisatie Jantje Beton, het WIKA Fonds van Wetland Wonen en de acties die door de kinderen zijn gehouden, zijn de laatste speeltoestellen geplaatst.