Jaaroverzicht: de maand maart

Steenwijkerland - Na Willemsoord is het dorpshuis van Dwarsgracht vernieuwd. Het gebouw dat van oorsprong een basisschool met twee lokalen is, krijgt een grondige metamorfose.

Een bont gezicht is het zeker. Terwijl de zon hoog tegen de hemel staat en het kwik de tien graden nadert, staat in het centrum van Blokzijl een handvol mensen met de schaatsen ondergebonden te wachten op het startschot van de Blokzijler Meren Klûntocht.

Adalia Hoeve aan de Blokzijlseweg bij Scheerwolde gaat het pand omvormen tot een zorgboerderij. Jongeren in de leeftijd van 15 tot 30 jaar, die niet thuis of zelfstandig kunnen wonen, worden opgevangen en begeleid naar werk. Later dit jaar worden hier 35 minderjarige vluchtelingen opgevangen.

Chinees buskaartje

De Chinese toerist wordt nog meer op z’n wenken bediend. Vanaf nu is er in de bus naar Giethoorn een buskaartje in het Chinees. Het is het eerste buskaartje in Nederland met Chinese vertaling.

Monopoly

Tegelijkertijd werkt Giethoorn aan een serieuze poging om in de wereldeditie van Monopoly te komen. Om de opzienbarende campagne kracht bij te zetten, wordt er zaterdag 7 maart een speciale actie gehouden. Betalen met Monopoly-geld. Niet veel later blijkt dat het is gelukt: Giethoorn staat tussen de wereldsteden. Champagne!

Sportvisserij Oost Nederland wil een viswedstrijdbaan aanleggen langs de onverharde weg aan het Steenwijkerdiep bij Scheerwolde. De vissers verwachten hier vlot mee kunnen te beginnen, aar mniets is minder waar. Een tijdrovende bestemmingsplanprocedure blijkt nodig én de buren liggen dwars.

De provinciale verkiezingen zijn geweest. Fred Kerkhof uit Tuk (50Plus) is het enige Statenlid uit Steenwijkerland.

Straf voor jachtopziener

Een 52-jarige man uit Eesveen, voormalig jachtopziener op landgoed De Eese, is veroordeeld tot 120 uur werkstraf. De man krijgt die straf, omdat hij twee buizerds doodde (beschermde vogels), met een lichtbak op vossen heeft gejaagd en een schietpen, een verboden wapen, in bezit had.

Bijzondere buit

Een 46-jarige man uit Meppel is aangehouden in Steenwijk voor woninginbraken. De buit is vrij bijzonder. De man had het voorzien op lingerie en seksspeeltjes.

Twee jaar geleden was het koud tijdens het Fashion Weekend, met zo’n koude noordenwind dat de gevoelstemperatuur onder nul graden was.
Vorig jaar was het 21 graden. Alle uitersten waren blijkbaar bereikt, maar niets is minder waar. Het derde Fashion Weekend eind maart is een herfstachtige, met als dieptepunt zondagmiddag vier uur als de regen met bakken uit de hemel valt.