Jaaroverzicht: de maand april

Steenwijkerland - Zij heeft haar wortels in Paasloo, hij kent een korte geschiedenis in Steenwijk. In Nederland waren ze volstrekt onbekend voor elkaar, in Suriname kruisten de wegen van journaliste Nina Jurna en de omstreden president Desi Bouterse.

Na een interview in het Surinaamse oerwoud schrijft ze het boek  ‘Desi Bouterse – Een Surinaamse realiteit’.

De bewoners van woonserviceflat De Vijverhof krijgen goed nieuws te horen. De eigenaar heeft een nieuwe bouwer gevonden. Niet veel later blijkt de bouwer zich terug te trekken naar aanleiding van vermeende fraude van een bevriende zorgdirecteur. Het is na acht jaar nog altijd wachten op de verbouwing en renovatie.

Buskaartje

In Giethoorn wordt het eerste buskaartje in de Chinese taal ooit in Nederland officieel overhandigd. Vanuit station Steenwijk komen duizenden Chinezen naar Giethoorn. ‘Steenwijk is de poort voor dit belevingsgebied, maar dan moet lijn 70 er wel zijn’, aldus Rhoda van Eeden van Giethoorn Onderneemt. Vanuit Giethoorn nemen ondernemers zelf contact op met Connexxion. Sindsdien is informatie over buslijn 70 van Steenwijk naar Giethoorn ook in het Chinees te lezen.

Herdenking

Het is zeventig jaar geleden dat deze regio van het Nazi-regime werd bevrijd. In Steenwijkerland worden in april diverse activiteiten georganiseerd, zoals een speciale dienst, een tentoonstelling, een lezing, de uitvoering van Requiem en een herdenking in april en een bevrijdingsfestival op 5 mei.

J.C. Bloemprijs

De Belgische schrijfster Els Moors heeft met haar dichtbundel ‘Liederen van een kapseizend paard’ de J.C. Bloempoëzieprijs gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor de beste tweede bundel van een dichter is in Villa Rams Woerthe uitgereikt.

Miramar

Miramar zeemuseum in Vledder heeft een nieuwe beheerder:  Dennis Nieweg. Samen met zijn vrouw Tanja de Groot, die als vrijwilliger betrokken is, gaat hij het zeemuseum nieuw elan geven.

De Krieger

Het plattelandskroegje De Krieger aan de Oppen Swolle, gelegen op de dijk tussen Zwartsluis en Vollenhove, verdwijnt voorgoed. Het pand maakt plaats voor asfalt, dat nodig is om de N331 uit te breiden en veiliger te maken.

De Wielewaal

Joyce (35) en Erik (38) Lok uit Vollenhove zijn sinds de nieuwe pachters van streekcentrum De Wielewaal in Scheerwolde. Aan hen de uitdagende taak om het moeilijke eerste jaar te doen vergeten en het dorpshuis van Scheerwolde te laten bruisen.