Van der Nat is te zien in documentaire ‘Schitterend!’

Steenwijk - Christiaan van der Nat uit Steenwijk is als oud-vuurwerkmaker en nu als vuurwerkverkoper te zien in een documentaire van de KRO-NCRV over vuurwerk en vuurwerkliefhebbers. De uitzending is oudejaarsavond om 21.15 uur.

Consumentenvuurwerk staat steeds meer ter discussie, maar toch wordt er met oudjaar nog steeds voor miljoenen de lucht ingeschoten. Wie zijn al die liefhebbers, voor wie vuurwerk geen vloek is, maar een passie? In de documentaire Schitterend! gaat filmmaker Nan Rosens op zoek naar de kern van die passie. Vele mensen met met een passie voor vuurwerk worden geïnterviewd, onder wie Christiaan van der Nat.
Zij zocht hem op in Steenwijkerland. Christiaan had samen met zijn vader een vuurwerkfabriek op bedrijventerrein Groot Verlaat bij de Heerenbrug.

Sluiting van fabriek

Door de strengere wet- en regelgeving na de vuurwerkramp in Enschede werd hij in 2002 gedwongen te stoppen met het fabriceren van vuurwerk en het opslaan van professioneel vuurwerk. Christiaan was zijn droom en toekomst kwijt. ‘Ik vertel in de documentaire over hoe moeilijk deze sanering was. Want je raakt je vak kwijt. Dat was een dieptepunt. Want de passie voor vuurwerk verdwijnt niet. De passie om zulk mooi mogelijk vuurwerk zelf te maken is er nog altijd maar kan en mag niet meer.’

Nieuw pand

Alleen zijn vergunning voor het verkopen van consumentenvuurwerk mocht hij nog behouden. De familie Van der Nat zette de schouders er onder. Met oog op de toekomst werd in 2004 nieuw pand gebouwd. Dit pand bevat 850 m2 winkelruimte, een bufferbewaarplaats met een opslagcapaciteit van 2.000 kilo vuurwerk, en twee bunkers met beide een opslagcapaciteit tot 50.000 kilo.

Kentering

De verkoop van consumentenvuurwerk is altijd de laatste drie dagen van het jaar. Intussen staat de volgende generatie achter de toonbank: zoon Damian vindt het prachtig en werkt al volop mee. Christiaan ziet een kentering in de verkoop: ‘Knalvuurwerk raakt uit de gratie. Groot siervuurwerk is meer in trek en daar hebben mensen ook meer geld voor over.’
Uit een recent onderzoek blijkt dat de verkoop van vuurwerk verder terugloopt. De voornaamste reden voor het teruglopende animo is angst voor het vuurwerk. De gemiddelde besteding per koper neemt overigens wel toe. ‘Die trend is ook bij ons te zien.’

Gezamenlijk vuurwerk

Daarnaast zijn er gezamenlijke vuurwerken, zoals aan de Middenweg voor de wijken Nieuwe Gagels I en II en in Tuk. Het vuurwerk aan de Middenweg wordt al voor de 16e keer georganiseerd. Bewoners betalen per gezin tien euro voor een spetterend vuurwerk van een half uur lang. In Tuk wordt ook al jaren gezamenlijk vuurwerk afgestoken. Door strengere regelgeving kon het professionele vuurwerk niet langer aan de vijver bij Bakkersveld worden afgestoken. Plaatselijke Belangen moest uitwijken naar Achterveld. Deze locatie, maar ook andere locaties blijken niet geschikt. De oplossing is gewoon consumentenvuurwerk afsteken. Dat mag wel in de omgeving van de vijver.