Jongeren leren veilig carbid schieten

Oldemarkt – Hoe houd je een traditie, zoals carbid schieten, in stand voor de volgende generatie? De jeugd stimuleren, maar dan wel veilig! Zo is de carbid academie in Oldemarkt ontstaan.

Uit een enquête van Vitaal Oldemarkt blijkt dat er onder de jeugd behoefte is aan carbid schieten op oudejaarsdag. De organisatie kwam zo terecht bij jongerencentrum Sidekick, die met idee van de academie komt.

Cultureel erfgoed

Het was de bedoeling dat deze opleidingsdag op 19 december zou worden gehouden. ‘Maar de gemeente stond het niet toe, omdat carbid schieten alleen op oudejaarsdag gedoogd wordt. Dat is aan de ene kant begrijpelijk. Aan de andere kant behoort carbid schieten tot cultureel erfgoed en is erkend door de UNESCO. Het is een beetje dubbel’, zegt Piet van Noort, bestuurslid van Vitaal Oldemarkt.

Hoe het niet moet

Oudejaarsdag moest dé dag worden voor de ‘opleiding’. De ‘theorie’ werd ’s morgens in het jongerencentrum gegeven. Frans Reerink en Jorrit Poortland lichten de jongeren voor door onder andere filmpjes van youtube te zien. Die laten zien hoe het niet moet. De luchtdruk van een enorme knal dicht bij huis doet de ruiten sneuvelen. Altijd aansteken met een lange stok. Met veiligheidsbril, gehoorbeschermers en handschoenen gaan de begeleiders en de jongeren naar een weiland aan de Ossenzijlsweg.

Wisselbeker

Ze krijgen praktijkles van ervaren carbidschieters. Jaarlijks knallen zij rondom Oldemarkt. ‘De traditie mag niet verloren gaan, daarom zorgen wij voor opvolging. We willen dat wel op een veilige manier doen!’
Ze knallen er op los en ze vinden het prachtig. Af en toe zit er een ‘flodder’ tussen, maar ook mooie knallen. Wie het verste schiet, krijgt een wisselbeker, die volgend jaar verdedigd mag worden. De jongeren weten het zeker: volgend jaar weer een dagje naar deze bijzondere academie!