Aantal kleine brandjes en een ongeval

Steenwijk – Na het optrekken van de kruitdampen van het vuurwerk lijkt het er bij een eerste inventarisatie op dat Steenwijkerland vrij rustig over de drempel van oud naar nieuw is gestapt.

Teamchef van politie Johan Ekkel spreekt van ‘een paar kleine meldingen’. Zo werd er in de Troelstrastraat in Steenwijk een ruit van een woning vernield met een bierflesje. Een 40-jarige Steenwijker werd aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol. De man zit nog in hechtenis en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Het nieuwjaarsfeest bij de De Meenthe is zonder wanklank verlopen. Ekkel: ‘Daar zijn zo’n achthonderd bezoekers geweest. Er was door De Meenthe zelf security ingehuurd, maar we hebben wel een oogje in het zeil gehouden. Er is niets bijzonders geconstateerd.’ In Steenwijk kreeg iemand nog een proces verbaal voor wildplassen.         

Aan de Paardenmarkt in Steenwijk werd op oudejaarsdag in de ochtenduren een vuurtje gestookt in een ijzeren ton. De brandweer rukte uit, maar bij aankomst bleek het vuur al gedoofd.

Na het middaguur stond een heg aan de Oosterhoek in Tuk in de fik. Omwonenden blusten de brand, en de brandweer deed nacontrole. De heg is deels verbrand, en er is waarschijnlijk sprake van brandstichting.

Aan de Schoolweg in Zuidveen stond even na één uur oudejaarsmiddag een haag van coniferen in brand. Bewoners kregen de brand niet onder controle, dat lukte de brandweer wel. De tuin heeft schade opgelopen. Een raam van een bestelbusje werd ingeslagen. Dat was om de bus weg te kunnen duwen, en te voorkomen dat de brand zou overslaan naar het voertuig.

Oudejaarsavond was er een aanrijding op de kruising van de Eesveenseweg en de Tramlaan in Steenwijk. Een automobilist zag een fietser die deel uitmaakte van een groepje, dat richting het centrum van Steenwijk fietste, over het hoofd. De fietser kwam zwaar ten val en moest met onbekende verwondingen per ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De brandweer moest in de loop van oudejaarsavond een drietal brandjes blussen in ondergrondse containers. Aan Het Schar in Steenwijk en Paasloregel in Willemsoord betrof het een brandje in een textielcontainer. Door water in de containers te laten lopen, voorkwam de brandweer dat er opnieuw brand in de containers zou uitbreken. In Kuinre werd door de brandweer ook een brand in een ondergrondse container geblust.

Op een parkeerplaats tegenover café De Karre in Tuk was omstreeks 2.00 uur in de nieuwjaarsnacht een vreugdevuur. Dat smeulde op nieuwjaarsdag hier en daar nog wat na. De brandweer nam wel een kijkje, maar vertrok al snel weer richting de brandweerkazerne.

Bij een rondrit door de gemeente blijkt dat er inderdaad sprake moet zijn geweest van een rustige jaarwisseling. Hier en daar nog wat rokende vuurtonnen. Op de hoek van de Van Speykstraat in Steenwijk werd een kastje en ander afval in de fik gestoken. Ook hier nog smeulende en rokende resten op nieuwjaarsochtend.