Hypermarkt belandt weer bij Raad van State

Steenwijk – Steenwijk Vestingstad en een aantal supermarkten hebben rechtstreeks haar bedenkingen tegen de vestiging van een hypermarkt op Eeserwold bij de Raad van State ingediend. ‘Er zijn nog te veel onduidelijkheden’, zegt Steenwijk Vestingsstad.

De Raad van State heeft in september 2015 besloten dat een hypermarkt met wanden in het Focus-U-Park niet toegestaan was, omdat er dan geen sprake is van één grote winkelruimte. Daarop heeft Focus Retail Development B.V., die het retailpark met een hypermarkt wil ontwikkelen, de oorspronkelijke bouwtekeningen aangepast door het weglaten van de wanden in de hypermarkt.

Het college van B&W heeft het plan goedgekeurd. Volgens het college voldoet de invulling van de hypermarkt in het Focus-U-Park aan het bestemmingsplan Eeserwold.

De Raad van State heeft ook gezegd dat de gemeente Steenwijkerland haar huiswerk over moest doen en met een beter verhaal moest komen om de massale bezwaren van middenstanders in Steenwijk en wijde omgeving (Wolvega, Meppel, Heerenveen, Noordwolde) met succes te kunnen weerleggen. Als er nog steeds bezwaren zouden zijn, dan kan de zaak direct naar de Raad van State terug en wordt de rechtbank gepasseerd.

Hoe groot?

Dat heeft Steenwijk Vestingstad gedaan. ‘Er zijn nog te veel onduidelijkheden’, zegt Wirt Groen, voorzitter van Steenwijk Vestingstad. ‘De gemeente geeft niet aan hoe groot de hypermarkt moet of mag worden. Als het om bijvoorbeeld 10.000 vierkante meter gaat: wat als het om 2500 vierkante meter food oftewel supermarkt gaat en de rest van het pand blijft leeg? Hoeveel food, dus hoeveel supermarkt, mag er in. Hoe groot kan en mag de supermarkt worden? Daar geeft de gemeente geen antwoord op. Het blijft in onze ogen een nieuw verkapt en overdekt winkelcentrum bij Steenwijk, waar al genoeg vierkante meters winkelruimte leeg staan.’

Het is niet duidelijk of de Raad van State een uitspraak gaat doen of dat het beide partijen opnieuw uitnodigt voor een zitting.