Horeca wil meedenken over bruisende binnenstad

Steenwijk - Hoe krijgen we de binnenstad van Steenwijk weer bruisend? Deze vraag stond centraal tijdens de Tour de Horeca, een evenement waarbij horecaondernemers en raadsleden uit de gemeente Steenwijkerland met elkaar in gesprek gingen.

'Hoe ziet de Albert Heijn er over drie jaar uit? Met een horecaplein in het midden en een groot afhaalpunt van Bol.com?' Deze vraag, gesteld en beantwoord door Arie-Willem Vermeij, bestuurder van de Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Steenwijkerland, vat samen waar de consument van morgen behoefte aan heeft: geïntegreerde concepten van dienstverlening, retail en horeca. De huidige regelgeving volgens de Drank- en Horecawet staat dit echter niet toe. De slijter die proeverijen wil organiseren, het restaurant dat streekproducten wil verkopen en de boekwinkel die een café wil integreren. Het zijn met de huidige regels onhaalbare concepten.

Leegloop van binnensteden

Met de leegloop van binnensteden, zijn gemeenten, en ook Steenwijk, op zoek naar een nieuwe leefbaarheidsvisie. In Steenwijk wordt al lang gediscussieerd hoe de binnenstad aantrekkelijker gemaakt kan worden. Helen Massen, regiomanager KHN deed tijdens de Tour de Horeca op 25 januari een suggestie aan de aanwezige lokale politici: verruim regels zodat ondernemers kunnen experimenteren. Het mengen van horeca, detailhandel en dienstverlening wordt ook wel blurring genoemd. Massen: ‘Hoe mooi zou het zijn als de markt in Steenwijk in de zomer bestond uit grote terrassen, misschien een paar foodtrucks. Waarom gebeurt dat niet? Omdat het huren van terrasruimte te duur is en er regels in de weg zitten. Gemeenten zouden zich flexibeler op moeten stellen richting innovatieve (horeca)ondernemers.’

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat de drank- en horecawet niet meer van deze tijd is. ‘Een strikte functiescheiding tussen retail en horeca is van de vorige eeuw’, aldus Massen. Zij roept raadsleden van Steenwijkerland op om de horeca actief te betrekken bij discussies over een bruisende binnenstad. De horeca speelt hier, vindt zij, een grote rol in, en die wordt nogal eens onderschat. 

'Geen drank in de kledingzaak'

Blurring als oplossing voor de binnenstad van Steenwijk? Theo Versteeg, raadslid van D66: ‘Als dat is wat de consument wil, dan beweegt de markt toch wel die kant op. Daar hoeft de overheid, en zeker de lokale overheid, geen regels voor te ontwikkelen.’ Tilko Gernaat, raadslid van de Christelijke Partij Burgerbelangen (CPB) valt hem bij. ‘Een kledingwinkel die drank gaat verkopen, ben ik niet zo’n voorstander van. Blurring zal eerst maatschappelijk op gang moeten komen, voordat de politiek er regels voor kan opstellen.’