Vestingfeesten staan in ijskast

Steenwijk – Het bestuur van Stichting Steenwijk Vestingstad heeft besloten om voorlopig geen avondprogramma voor de Vestingfeesten te organiseren.

Het bestuur wil de discussie in de raad rond de geluidsmetingen en het belevingsonderzoek naar overlast afwachten. Ook wacht het nog een uitspraak over verkoop van alcohol aan een minderjarige af.
De organisatie van de zes Vestingfeesten en de Nacht van Steenwijk is in handen van de werkgroep evenementen. Die heeft de opdracht van het bestuur gekregen om voorlopig geen artiesten en bands vast te leggen. De aanleiding zijn de resultaten van het de geluidsmetingen en het belevingsonderzoek vorig jaar.

Geen klachten

‘Allereerst is ons nog altijd niet duidelijk geworden waarom er onderzoek nodig was. Want formeel zijn er geen klachten binnen gekomen. Er waren in 2013 klachten vanuit de wijk Woldmeenthe, maar die werden tijdig ingetrokken. Dus waarom onderzoeken als er geen klachten zijn?’, zegt Han Evers van de werkgroep evenementen. ‘Dat roepen we al jaren tegen de gemeente, maar er wordt niet geluisterd.’

Andere beleving

Uit het rapport blijkt dat de norm van 85 decibel acceptabel is. ‘Hiermee kunnen we met de meeste acts uit de voeten, maar niet met live-acts. Livemuziek is een hele andere beleving. Het heeft meer volume nodig en veel artiesten eisen dat ook in hun contracten.
Dan praat je over 88 decibel. Zolang dat niet mogelijk is, dan kunnen we deze artiesten niet contracteren.
En we willen toch een goed programma neerzetten, met zoveel mogelijk livemuziek. Geef ons de ruimte, we hebben er nooit misbruik van gemaakt.’