Sluiting drugslab Onna was terecht

Den Haag - Burgemeester Marja van der Tas heeft eind 2012 terecht een woning met twee schuren in Onna voor zes maanden gesloten. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt.

De voornamelijk in het buitenland wonende eigenaar was bij de Raad in hoger beroep gegaan tegen de sluiting. Hij legde daar een waslijst aan bezwaren neer, maar ze zijn allemaal afgewezen.

Hij klaagde bij de Raad onder meer over een onterechte sluiting van zijn woning aan de Parallelweg, omdat het drugslab inmiddels was ontruimd. Hij stelde ook dat hij niet verantwoordelijk was voor de illegale activiteiten in zijn pand, omdat hij daar geen weet van had. De sluiting beroofde hem bovendien van broodnodige huurinkomsten.

De burgemeester sloot de woning weliswaar nadat het drugslab was ontmanteld, maar de burgemeester deed dat ook om herhaling van verboden activiteiten te voorkomen. Eerder was al in de woning een hennepkwekerij ontdekt.

Volgens de Raad is het ook al voldoende om een woning te sluiten als daarin een handelsvoorraad drugs is ontdekt. De burgemeester hoeft niet te bewijzen dat er daadwerkelijk drugs zijn verhandeld. De Raad vindt de eigenaar overigens wel verantwoordelijk voor wat er in zijn woning en schuren is gebeurd.