Tineke Filarski wil Vollenhove 'eetbaar' maken

Vollenhove - Bij een Eetbaar Vollenhove kan men denken aan fruitbomen in eigen wijk, eetbare struiken langs het schoolplein of een kruidenbak samen met je buurtbewoners.

'Eetbaar Vollenhove, zin of onzin?' Dat is de titel van het mini-symposium dat op initiatief van Transition Town Vollenhove donderdag 24 maart van 19.00-21.00 uur wordt georganiseerd in Nieuw Clarenberg (Groenestraat 38) in Vollenhove.

Het doel van de bijeenkomst is dat er aan het eind van de avond concrete plannen op tafel liggen en dat er contacten worden gelegd met ondernemers of overheid om de uitgewerkte plannen daadwerkelijk uit te voeren. Waar worden de mensen blij van en hoe maak je het tot iets dat door de mensen in je eigen stad gedragen wordt. 'Wat kan er dan leuker zijn dan fruitbomen in je eigen straat planten, of een schoolplein waar kinderen niet alleen leren over eetbare stuiken, maar ze ook daadwerkelijk kunnen proeven'.

Over de zin of onzin van een Eetbaar Vollenhove valt natuurlijk van alles te zeggen. De één vraagt zich af hoe het onzin kan zijn als je met iets gezonds bezig bent, een ander zegt dat het nooit zal lukken. Hoe dan ook, niet geschoten is altijd mis. Dat is de drijfveer van Tineke Filarski, aanjager van het Mini Symposium over Eetbaar Vollenhove. 'Ik wil tegen m’n kleinkinderen kunnen zeggen, dat ik het in ieder geval heb geprobeerd.'

Sprekers

Een symposium gaat iets dieper in op de materie dan een reguliere bijeenkomst. Er is een aantal sprekers uitgenodigd die uit eigen kennis en ervaring spreken. Na de pauze worden mensen zelf uitgenodigd om met eigen ideeën te komen die concreet en uitvoerbaar zijn in samenwerking met de gemeente. De eerste stap bij de voorbereiding was het vinden van een ruimte die toegankelijk is voor iedereen. De eerste gedachte ging uit naar Nieuw Clarenberg en in gesprek met de activiteitenbegeleiding bleek dat er wederzijds voldoende vertrouwen en enthousiasme was om het door te laten gaan.

Samenwerking

De samenwerking tussen de beide organisaties is niet nieuw. In het voorjaar van 2014 zijn er makkelijke moestuinbakken geplaatst op het terras van Nieuw Clarenberg, waar nog steeds gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten geweest waar de bewoners hebben meegeholpen met het maken van appelsap en aardbeienjam.