Matig toekomstperspectief voor leegstaande V&D-panden

Meppel / Assen / Emmen - De toekomst van de leegstaande V&D panden in Nederland loopt sterk uiteen. Colliers International onderwierp alle 62 panden aan een analyse, waaronder die in Meppel, Assen en Emmen.

Hierbij werd onder meer gekeken naar de kwaliteit van de locatie, het verzorgingsgebied en passantendrukte. Deze waardering werd afgezet tegen de risico’s zoals wederverhuurbaarheid van het pand, huurprijs, prognose van de bevolking en leegstandsontwikkeling.

Uit het onderzoek blijkt dat de voormalige V&D-panden in Assen, Meppel en Emmen in de categorie ‘matig’ toekomstperspectief vallen. De kans dat een nieuwe winkelformule in deze panden komt is niet hoog. Bij Assen is vooral een hoge mate van leegstand een probleem.

Voor alle drie de panden moet lokaal marktonderzoek uitwijzen of er toch geen kansen liggen voor enig kleinschalige retail of andere commerciële functies. Volgens de onderzoekers kan ook ombouwen tot woonruimte een oplossing bieden.

V&D Meppel

Kwartiermaker Toine Vennix is in Meppel aangesteld om als aanjager en wegbereider nieuwe winkels naar Meppel halen. ‘De rol van de eigenaar van het V&D-pand is hierin natuurlijk heel belangrijk. Hierover is wethouder Roelof Pieter Koning in gesprek met de eigenaar. Natuurlijk heb ik ook allerlei gedachten over hoe het anders zou kunnen. De vraag is natuurlijk hoeveel opnamevermogen Meppel heeft om dit pand op te vullen. Daarbij moet je kijken naar allerlei onderzoeken.’ Eigenaar van het pand is Kroonenberg Groep, die eigenaar is van het gehele winkelcentrum De Keyserstroom. De woordvoerder van dit bedrijf was wegens vakantie deze week niet bereikbaar voor commentaar.

Gesprek over La Place

Kwartiermaker Vennix heeft in april een gesprek met Jumbo, de supermarktketen die restaurantketen La Place overnam. Jumbo is nu druk met de overname van de zelfstandige La Place restaurants. Op dit moment is geen La Place meer in het noorden te vinden. De kwartiermaker gaat met Jumbo in gesprek over de toekomst van La Place in Meppel. Door sluiting van V&D aan de Kruisstraat ging ook dit restaurant noodgedwongen dicht.

‘Het is mijn rol om dit soort horeca te naderen. Ik heb Jumbo laten weten dat Meppel nog steeds een prima plek is voor La Place. Dat kan op dezelfde locatie, maar dan op de benedenverdieping. Dit hangt natuurlijk wel af van wat de eigenaar van het pand wil.’ Anders wil Vennix met Jumbo praten over een nieuwe locatie voor La Place in Meppel, een zogenoemde stand-alone-locatie.

125 jaar

V&D werd eind vorig jaar failliet verklaard en gesprekken over een doorstart liepen op niets uit. Half februari gingen de deuren van de warenhuizen dicht. Daarmee verloor de Nederlandse detailhandel na ruim 125 jaar een icoon. De sluiting betekende dat in Nederland met één klap de winkelleegstand met 350.000 vierkante meter opliep en 8.000 medewerkers hun baan verloren.