Organisatie Wielerspektakel zoekt combinatie met EK skeeleren

Steenwijk - Het scenario dat er ligt is prachtig. Als de KNWU geen roet in het eten gooit krijgt Steenwijk komende zomer een megasportevenement.

'We zijn van plan om het wielerspektakel op zaterdag 30 juli te houden. Dat willen we op deze dag combineren met de marathon van het EK skeeleren', zegt voorzitter Theo Bouius van het wielercomité Steenwijk.

Datum staat nog open op wielerkalender

Vanaf 2017 is het de bedoeling om het wielerfeest weer op dinsdag door de binnenstad te houden. 'De datum van 30 juli staat nog open op de wielerkalender. Daarom is er goede hoop dat we de plannen door kunnen zetten.' Mocht de wielerbond niet meewerken dan zal voor het wielerspektakel worden uitgeweken naar dinsdag 2 augustus, maar daar gaat eigenlijk niemand van uit.

Het skeelercircus strijkt in de laatste week van juli neer in Nederland. 'De baanwedstrijden zijn in Heerde. En Steenwijk mag op zaterdag 30 juli gastheer zijn van het EK marathon. Te mooi om te laten lopen. En geweldig om het op die dag te combineren met het wielerspektakel.' Om die reden gaat het spektakel bij deze 49e editie niet door de binnenstad, maar dat is eenmalig.

Steenwijker Kamp heeft rijke wielerhistorie

Er wordt uitgeweken naar de Steenwijker Kamp. Daar wordt jaarlijks het skeelerspektakel gehouden, en het is ook een locatie met een rijke wielerhistorie. ‘Hier werd in de jaren zeventig gestreden tijdens de Ronde van Nederland’, zo was hoorbaar. De vermaarde wielerformatie Ti Raleigh van  Peter Post geselde daar tijdens een ploegentijdrit het asfalt. Hennie Kuiper reed er in zijn wereldkampioenstrui, en toppers als Dietrich Thurau, Gerrie Knetemann, Johan van der Velde en Jan Raas kregen er applaus van het wielerpubliek. Koersdirecteur Meine Seinen nam al even een voorschot op 2017, het jaar waarin Steenwijk zijn gouden wielerfeest hoopt te vieren. 'We zien het als een uitdaging om in dat jaar de Tourwinnaar naar Steenwijk te halen. Dat zal ons dan zo ongeveer de helft van ons huidige budget kosten. Nou dat doen we dan maar een keer.'

Extra bijzonder

Tijdens de sponsoravond, gisteravond bij de Heren van de Rechter, was oud wielerprof en voormalig ploegleider en manager van Rabobank Theo de Rooij uitgenodigd als gastspreker. De voormalige wielerheld stak de loftrompet over de organisatie in Steenwijk. 'Er waren tijden dat dit land nog 65 profcriteriums had, nu zijn dat er nog slechts zeventien. Daar zitten qua inwonersaantallen voornamelijk grote plaatsen bij. Dat maakt het extra bijzonder dat een klein stadje als Steenwijk dit al bijna vijftig jaar lang vol weet te houden, zowel financieel als op organisatorisch gebied.' Meine Seinen sprak van een uniek evenement. 'We hebben iets prachtigs in handen. Grote plaatsen zoals Assen, Leeuwarden en Meppel hebben zoiets niet.'