Eigenaar voormalig drugspand verliest weer zaak bij Raad van State

Den Haag/Onna - Goudzoeker Lucas Knol uit Onna mag zijn woning niet recreatief verhuren tijdens zijn verblijf in Canada. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State.

Volgens de Raad heeft het college van Steenwijkerland hem terecht een dwangsom opgelegd om te voorkomen dat de woning aan de Parallelweg toch recreatief wordt verhuurd.

Het verhuurverbod kwam acht maanden nadat in de bijbehorende schuur een drugslaboratorium werd ontdekt. Dat leidde tot een tijdelijke sluiting van de woning door de burgemeester. Die sluiting werd onlangs ook door de Raad definitief goedgekeurd.

Knol, die het grootste deel van het jaar actief is als goudzoeker in Canada, klaagde bij de Raad over de financiële gevolgen voor hem. Maar daar heeft de Raad van State geen boodschap aan. Overigens mag Knol de woning wel gewoon verhuren, maar niet voor recreatie.

Volgens de Raad was de verhuur als recreatiewoning al verboden met een vorig bestemmingsplan. De nu geldende regeling verbiedt dat ook. Een beroep op zogeheten overgangsrecht lukt in dit geval niet.

Het feit dat de gemeente al heel lang wist van de recreatieve verhuur van de woning en daar toen niets tegen deed, maakt niet uit, oordeelt de Raad. Ook aan al lang bestaande illegale situaties mag een gemeentebestuur gewoon een einde maken.