Dicky Woodstockfestival moet schade aan geluidsapparatuur betalen

Zwolle/Steenwijkerwold - De organisatie van het Dicky Woodstockfestival in Steenwijk moet de schade vergoeden, die aan gehuurde geluidsapparatuur is ontstaan tijdens een zware onweersbui in 2012.

De kantonrechter is het eens met de verhuurder, die een schade van ruim 20.000 euro vergoed wil zien.

Tijdens het festival op zaterdag 4 augustus 2012 stortte de hoofdtent in na een zware onweersbui. Gehuurde geluidsapparatuur raakte door het water beschadigd. De verhuurder klopte voor een schadevergoeding aan bij de festivalorganisatie. De organisatie weigerde om de schade te betalen.

Overmacht

Volgens het bestuur van het Dicky Woodstockfestival was er sprake van overmacht. De rechtbank is het daar niet mee eens. Volgens de rechter heeft de organisatie niet alle maatregelen tegen noodweer genomen 'die mogelijk en aangewezen waren'. 'Van een professioneel optredende organisator van een openluchtfestival mag doeltreffende zorg worden verwacht als het gaat om het voorbereid zijn op min of meer extreme weersomstandigheden’, aldus het vonnis.

Aanwijzing

Op deze dag waren op andere plekken in het land al extreme buien voorgekomen. Rond 20.00 uur kwamen intensieve buien tot ontwikkeling, die koers zetten in de richting van de regio van het festivalterrein. Dat had een aanwijzing voor de organisatie kunnen zijn om extra maatregelen te nemen, zo oordeelde de rechter.

Tent is half geopend

Bovendien heeft de organisatie de zijflappen van de festivaltent deels omgevouwen, waardoor de tent minder stabiel zou zijn. Het blijft speculeren of de tent ook in gesloten constructie ineen zou zijn gestort.