'Overvallen Oldemarkt en De Pol hebben niets met elkaar te maken'

Oldemarkt – De gewapende overvallen in De Pol en Oldemarkt lijken niets met elkaar te maken hebben, volgens onderzoeken van de politie.

Vooralsnog is er geen enkele aanleiding om een verband te leggen tussen de twee overvallen, die in een tijdsbestek van nog geen halve dag plaatsvonden, blijkt uit het politieonderzoek.

Drie verdachten verschijnen 18 april voor de rechter

Het onderzoek naar de overval op juwelier Vonk in Oldemarkt is inmiddels afgerond. De drie verdachten, een 21-jarige man uit Oldemarkt, een 23-jarige man uit Leeuwarden en een 25-jarige man uit Arnhem, zitten nog in voorlopige hechtenis en verschijnen op 18 april voor het eerst in de rechtbank van Zwolle voor een pro forma-zitting. Op 26 mei vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats. Voor de overval in De Pol zijn nog geen verdachten aangehouden. ‘Het onderzoek is nog aan de gang. Voor zover bekend hebben de overvallen in De Pol en Oldemarkt niets met elkaar te maken’, laat politiechef Johan Ekkel desgevraagd weten.

Twee overvallen

Even terug naar 11 januari. Op die dag wordt rond 20.40 uur een overval gepleegd in De Pol. Drie gemaskerde en gewapende mannen dringen een afgelegen woning binnen. De 64-jarige bewoner Johan Otto wordt overmeesterd, gekneveld en bedreigd. Later die avond pint één van de verdachten geld met de bankpas van het slachtoffer bij de Rabobank aan de Meppelerweg in Steenwijk. Later die dag nacht vertrekken de boeven, Otto vastgebonden achterlatend. Met zijn handen en voeten gebonden ziet de onfortuinlijke Otto kans de woning van zijn buurman, tientallen meters verderop, te bereiken. ‘Je denkt: dat overkomt mij niet. Dat zie je alleen in films. Ik zat nu zelf in deze film. Het is nog ongelooflijk’, zo zegt hij later.

Landelijk nieuws

Amper twaalf uur later wordt de juwelierszaak Vonk in het nabijgelegen Oldemarkt overvallen. Drie gemaskerde en gewapende mannen dringen de zaak binnen, lopen naar de achtergelegen woning van het juwelierspaar Henk en Tonny Vonk en schreeuwen om goud. Er ontstaat een worsteling, waarbij juwelier Henk rake klappen incasseert. Op een gegeven moment nemen de overvallers de benen, maar buiten de juwelierszaak komt het geboefte van een koude kermis thuis. Diverse inwoners, twee Urker visvoeren en Henk Vonk zelf zetten een heldhaftige achtervolging in. Twee overvallers worden al vrij vlot staande gehouden. Later pakt de politie nog twee verdachten op. Eén van hen is inmiddels weer vrijgelaten.

Oldemarkt is die dag even landelijk nieuws. Massaal duiken de media op de twee goedlachse Urker visboeren, Marco Buter en Jan Anker, die in geuren en kleuren vertelden hoe ze de overvallers te grazen namen. De schrik zit er goed in bij veel inwoners. Anderzijds is er ook trots, trots vanwege de heldhaftige inwoners, die later, op 25 januari, door de gemeente Steenwijkerland in het zonnetje worden gezet.