Meer getuigenverhoor in Rendo-fraudezaak

Meppel - Oud-directieleden van netwerkbeheerder Rendo willen in de grootschalige fraudezaak meer getuigen horen. Dit bleek vandaag bij de Noordelijke Fraudekamer in Groningen.

De oud-directeuren Stéphan V. en Richard W. worden verdacht van oplichting. De zaak draait om biokolenfabriek Stramproy Green in Steenwijk, die in mei 2013 failliet ging. Drie oud-bestuurder van netwerkbeheerder Rendo Meppel hadden geïnvesteerd via privé-bv’s. Hun geheime belang verkochten zij in 2009 tegen miljoenenwinsten door aan Rendo. Hierdoor zou een schadepost van tussen de dertig en veertig miljoen euro zijn ontstaan.

De derde directielid Bert H. heeft inmiddels met justitie geschikt. Hij moet een taakstraf van 180 uur uitvoeren en een onbekend gebleven schadevergoeding betalen.

Een jaar geleden was de laatste niet inhoudelijke zitting over deze zaak in Assen. Toen bleek dat de zakelijke dienstverlener Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) uit Amsterdam ook betrokken zou zijn in deze fraudezaak. Een van de partners was namens MBCF financieel adviseur van de biokolenfabriek. Hij zocht financiers en stelde waarderingen op. MBCF is een samenwerking tussen accountantskantoor Mazars en organistatieadviesbureau Berenschot.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. (ADP)