Eigenaar drugslabwoning gaat naar Europees Hof

Onna - Lucas Knol, de eigenaar van de woning aan de Parallelweg in Onna waar in 2012 een drugslaboratorium werd ontdekt, mag zijn huis van de Raad van State niet recreatief verhuren. Knol vecht dit besluit aan en gaat naar het Europese Hof.

Lucas Knol woont als goudzoeker al tientallen jaren hoofdzakelijk in Canada. Tijdens zijn verblijf daar heeft hij zijn woning verhuurd, ook als recreatiewoning. Het verhuurverbod kwam in 2013, acht maanden nadat in de bijbehorende schuur een drugslaboratorium werd ontdekt. Bij een inval werd ruim 19 kilo cocaïne aangetroffen.

Veroordeeld

Het was een zogenoemde cocaïnewasserij, waarbij de cocaïne wordt teruggewonnen uit de vloeistof waarin ze werd gesmokkeld. De verdachten, drie Colombianen en de man uit Lelystad, werden aangehouden en later veroordeeld.

Tijdelijke sluiting

De ontdekking leidde tot een tijdelijke sluiting van de woning door de burgemeester. Die sluiting werd onlangs door de Raad definitief goedgekeurd. Vervolgens mag Knol van het college zijn woning niet langer verhuren als recreatiewoning. Knol vocht dit besluit aan. Knol klaagde bij de Raad van State over de financiële gevolgen voor hem.

Verboden

Maar daar heeft de Raad geen boodschap aan. In maart 2016 oordeelde de Raad dat het college hem terecht een dwangsom had opgelegd om te voorkomen dat de woning toch recreatief wordt verhuurd.Volgens de Raad was de verhuur als recreatiewoning al verboden vanuit een vorig bestemmingsplan. De nu geldende regeling verbiedt dat ook. Een beroep op zogeheten overgangsrecht lukt in dit geval niet.

Overigens mag Knol de woning wel gewoon verhuren, maar niet voor recreatie.