Maatschappij start met bouw aan toekomst

Frederiksoord - De Maatschappij van Weldadigheid heeft deze week het startschot gegeven voor het bouwen van de modelwoning ‘Koloniewoning van de Toekomst’.

De woning kan gebouwd worden na de succesvolle crowdfundingsactie die begin dit jaar is gehouden. Het lukte de Maatschappij van Weldadigheid om in zeer korte tijd tweehonderdduizend euro op tafel te krijgen voor de bouw van een nieuwe koloniewoning. Het gaat om een energieneutrale modelwoning waarin mensen een aantal jaren kunnen proefwonen. Het is de bedoeling de woning uiteindelijk te verkopen. Daarna ontvangen de mensen die deelgenomen hebben aan de crowdfunding hun inleg terug.

De Koloniewoning, gebouwd aan de Koningin Wilhelminalaan in Frederiksoord, zal naar verwachting na de zomer door bouwbedrijf Broekman worden opgeleverd. De woning is als vakantie- en proefwoning beschikbaar voor geïnteresseerden die graag nader kennis willen maken met het wonen in een energie-neutrale duurzame woning en ware beleving willen ervaren in het unieke historische cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid.  In de regio rond Frederiksoord zijn inmiddels zeventien van deze energieneutrale woningen gebouwd. Ze staan op plekken waar in de tijd van de armenkoloniën ook huisjes stonden. In totaal moet er in Frederiksoord en omgeving uiteindelijk ongeveer zestig ‘Koloniewoningen van de Toekomst’ gebouwd worden.

Het bouwproject maakt deel uit van gerichte gebiedsontwikkeling om het authentieke Kolonielandschap te herstellen. Met deze campagne geeft de Maatschappij van Weldadigheid een impuls aan het bouwproject op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus in 2018.