Frisgroen
Door Ingeborg Swart

De innerlijke barometer van dieren

Wat een gek weer is het de laatste tijd! Het ene moment zonnig en warm, dan weer koud en regenachtig, en alle mogelijke vormen er tussenin.

Afgelopen week bijvoorbeeld dacht ik ’s ochtends lekker te gaan hardlopen met mijn paard. Het was al redelijk warm, zelfs al was het pas vijf voor zeven toen ik van huis ging, en het voelde als een fijne, bijna zomerse ochtend. Dus ik ging vol goede moed op de fiets naar stal, paard uit de paddock halen, snel een borstel er overheen, en op naar het bos.

Alleen had mijn paard geen zin. Normaal is ze altijd wel in voor een uitje, maar nu was ze de wei bijna niet uit te krijgen. Ik dacht dat het misschien aan de andere paarden lag, of gewoon wat nukkigheid, dus met veel geduld zijn we alsnog op weg gegaan. Maar ze bleek een goede reden te hebben voor haar tegenzin: nog geen twintig minuten later hoorde ik in de verte het eerste gerommel en vijf minuten daarna liepen we door de volle onweersbui. Mijn paard had dat natuurlijk allang aan voelen komen.

Het blijft verbazingwekkend hoe goed paarden, en dieren in het algemeen, weersveranderingen kunnen aanvoelen. Vroeger op de manege merkten we het bijvoorbeeld ook altijd aan de paarden als er storm op komst was. En mijn oude hamster propte zijn holletje extra stevig in wanneer het koud werd, hij maakte zelfs een verhoging onder zijn nestje als er veel regen aan kwam. Ook al woonde hij binnen, in onze woonkamer, hij voelde het weer perfect aan en reageerde er duidelijk op.

Hoe het kan dat dieren de weersveranderingen aanvoelen, daar is nog weinig over bekend. Veel theorieën zijn erg vaag en slechts weinig verklaringen berusten op echte wetenschap. Maar dát dieren het weer kunnen voorspellen, dat staat zonder twijfel vast!

 

 

Kun jij de volgende volkswijsheden aanvullen?

1. Als de zwaluwen hoog in de lucht vliegen komt er … aan. 
a. slecht weer
b. mooi weer
c. een vroege winter

2. Slakken op de wegen, voorspellen doorgaans …
a. zon en zegen
b. harde wind tegen
c. flinke regen

3. Als de haan … kraait, komt er regen.
a. ’s ochtends
b. overdag
c. ’s nachts

4. Als insectenetende vogels … komt er een natte zomer.
a. veel vechten
b. zich vaak in groepen verzamelen
c. weinig eieren leggen

5. Als kikkers kwaken op een op een mooie avond, …
a. blijft het mooi
b. komt er regen
c. gaat het vriezen

6. Meeuwen aan land, …
a. niks aan de hand
b. storm voor de hand
c. de zon die hevig brandt

 

 

 

Antwoorden: 1b, 2c, 3b, 4c, 5a, 6b