Weg plaveien voor skeeler- en wielertoppers

Steenwijk - Het gedeelte Schansweg tussen de Gagelsweg en de Meppelerweg in Steenwijk is van een nieuwe asfaltlaag voorzien.

De skeeler- en wielertoppers kunnen op zaterdag 30 juli, als het EK skeeleren en het Spektakel van Steenwijk worden gehouden, vol gas geven.

Op die dag vindt na het EK skeeleren op hetzelfde 2400 meter lange parcours Gagelsweg-Schansweg-Meppelerweg het jaarlijkse profcriterium Het Spektakel van Steenwijk plaats. Voor een wielrenner is het wegdek van minder groot belang, maar op de skeelers is goed asfalt cruciaal. Vorig jaar al werd de Gagelsweg (met klim) opnieuw geasfalteerde en ook de Meppelerweg ligt er prima bij.

Gaten opvullen

De CERC (Europese Bond) had het parcours gekeurd en goed bevonden met dien verstande, dat de gaten in het wegdek van de Schansweg moeten worden opgevuld (zoals dat jaarlijks gebeurt). Dat is nu niet meer nodig, omdat de asfaltmachines hun werk hebben gedaan. De klus begon afgelopen dinsdag en vrijdag heeft de wals de laatste meters gemaakt.

Skeelerprogramma

Het skeelercircus strijkt in de laatste week van juli neer in Nederland. De baanwedstrijden zijn in Heerde. Zes dagen lang, tot en met donderdag 28 juli. Na een rustdag mag Steenwijk op zaterdag 30 juli gastheer zijn van het EK marathon. De wedstrijden voor junioren en senioren bij mannen en vrouwen zijn overdag.

De bedoeling is om het skeelerprogramma zaterdag 30 juli om 12.00 uur te laten beginnen met een marathon voor junioren heren. Daarna komen om 14.00 uur de dames en de damesjunioren in actie. Om 16.00 uur volgt het klapstuk, de marathon voor heren. Alle wedstrijden worden verreden over een afstand van ruim 42 km.

Spektakel

Tegen 18.00 uur is het parcours beschikbaar voor de 49e editie van het Spektakel van Steenwijk. Elk jaar verschijnt er een mooi peloton met profrenners aan de start. Voor de start van de profronde worden de renners die net uit de Tour de France zijn gekomen gehuldigd. Na de reclamekaravaan gaat rond 19.00 uur het oudste profcriterium van Noord-Nederland van start. Tijdens het Spektakel is er veel vertier rondom het parcours, voor jong en oud.