‘We leggen onze kalkoenen zoveel mogelijk in de watten’

Steenwijkerwold - Er zit een wereld van verschil tussen kippen en kalkoenen. Het is allebei pluimvee, maar je kunt ze niet met elkaar vergelijken, vindt kalkoenenboer Marco Schrotenboer (44) uit Steenwijkerwold.

Ook zijn vrouw Bianca (36) is er heel duidelijk in: ‘Kalkoenen zijn bijzondere, aparte dieren. Ze zijn heel nieuwsgierig, komen direct naar je toe, terwijl kippen bang weg vliegen als je in de buurt komt. Het is grappig om te zien hoe jonge haantjes met een paar dagen al lopen te pronken.’

Vertroetelen

Marco en Bianca vertroetelen hun kalkoenen zoveel mogelijk. Ze komen binnen als eendagskuikens. Na zestien weken wegen de hennen 10 kilo en na 21 weken de hanen maar liefst 21 kilo. Dan zijn ze rijp voor de slacht en maken ze plaats voor nieuwe kuikens.

Dankbaar

Of het even slikken als de dieren na enkele maanden weer vertrekken richting slachterij in Duitsland? Nee, hoewel ze gesteld zijn op hun kalkoenen, zien ze ze nadrukkelijk niet als huisdieren. ‘Met onze hond, vier geiten en bok hebben we wel een echte band. Die kennen we, dat is toch anders. De kalkoenen zijn er maar heel kort en het zijn er heel veel. Ze hebben het goedgedaan voor ons en daar zijn we ze dankbaar voor. Wij hebben op onze beurt de beestjes zoveel mogelijk in de watten gelegd. Maar het is ook ons inkomen.’

Optimaal stalklimaat

Marco maakt het zijn kalkoenen zoveel mogelijk naar de zin. Een dikke laag strooisel op de vloer zorgt voor een prettige en natuurlijke ondergrond, waarop de kalkoenen door de hele stal kunnen rondscharrelen. Naast een fijne ondergrond biedt het strooisel de kalkoenen een leuke bezigheid; ze pikken erin en spelen ermee.
Ventilatoren zorgen voor voldoende frisse lucht in de stallen. ‘We doen ons best te zorgen voor een optimaal stalklimaat, omdat we onze dieren gezond willen houden’, legt Marco uit. ‘Alles is geautomatiseerd: water, temperatuur, licht en ventilatie.’ Voor Marco is het heel normaal om zijn kalkoenen zoveel mogelijk te verwennen.  ‘Als je niet goed voor je beesten bent, doen ze het niet goed en haal je geen inkomen uit je bedrijf. Zo simpel is het’, stelt hij.

Mager vlees

Zoontje Stijn (6) helpt al graag mee. Hij loopt vaak een rondje samen met papa, maar of hij ook echt boer wordt? ‘Dat weten we over een jaar of tien.’ Zelf eten ze zeker één keer in de week kalkoenvlees. Kalkoen zit in de lift, merken ze, omdat het past in een gezonde levensstijl. De trend is dat mensen magerder vlees willen eten. ‘Kalkoen is vetarm, snel klaar en smaakvol’, zegt Bianca. ‘Het heeft meer smaak dan kip.’

Keurslager

Toch wordt er in Nederland jaarlijks niet meer dan één kilo kalkoen per hoofd van de bevolking gegeten. Ter vergelijking: de Duitsers eten vijf kilo. Alle kalkoenen die bij de familie Schrotenboer worden gefokt komen op Duitse bordjes te liggen. ‘Wat je in Nederland in de supermarkt koopt, zijn Franse kalkoenen’, vertelt Marco. ‘Voor een Nederlandse kalkoen moet je naar de keurslager.’

Kleine ecologische voetafdruk

Marco is mede-initiatiefnemer van De Slanke Bourgondiër, een overkoepelend orgaan van circa 40 Nederlandse kalkoenhouders. ‘Allemaal boeren die met liefde en passie voor hun kalkoenen zorgen’, zegt Marco. ‘Met De Slanke Bourgondiër willen wij de bekendheid van kalkoenvlees vergroten.’ Ook maakt hij sinds 2005 deel uit van het bestuur van coöperatie Bevordering Afzet Vleeskalkoenen. ‘We zorgen voor een kleine ecologische voetafdruk: met kalkoenen die snel groeien, met weinig voer, dat ook nog eens uit de buurt komt, zodat er weinig transportkosten aan te pas komen’. Ook wekken ze hun eigen energie op door middel van 850  zonnepanelen die op de daken van de schuren liggen.

Vogelziekte

Het risico van kalkoenen is dat het een kapitaalintensieve tak is. En als het mis gaat, gaat het ook heel erg mis. Marco: ‘Een angstbeeld is bijvoorbeeld de vogelziekte blackhead, waar we wereldwijd maar niet goed grip op kunnen krijgen, hoeveel onderzoek er ook naar gedaan wordt. Gelukkig hebben wij er nooit mee te maken gehad, maar de helft tot 80 procent van je kalkoenen kunnen er aan bezwijken. Dat komt zomaar neer op een kostenpost van twee ton. Dat betekent dat je je bedrijf wel kunt opdoeken als je dit overkomt...’

Nieuwe stal

Het gaat lekker met het bedrijf aan de Leiweg, dat sinds 1954 - toen zijn opa hier kwam - in het bezit is van de familie. In 1998 werd een stal bijgebouwd en in 2006 nog een. En er zijn plannen voor weer een nieuwe stal. Marco: ‘We hebben een gecombineerd bedrijf: pluimvee met akkerbouw. Een mooie combinatie, die met een gezin - er is weer een kleintje op komst - goed te doen is’.

Op www.deslankebourgondier.nl zijn onder andere allerlei kalkoenrecepten te vinden.