Marathon skeeleren op parcours Klim van Steenwijk

Steenwijk - Deelnemers uit zeventien Europese landen staan zaterdag in Steenwijk aan de start voor het Europees kampioenschap skeeleren op de marathon.

Zowel de junioren als senioren (dames en heren) moeten 18 rondjes op het 2400 meter lange parcours afleggen, alvorens de kampioen bekend is.

Kan Elma de Vries voor verrassing zorgen? Afgelopen weekeinde is op de piste van Heerde het EK op de baan begonnen, na een sfeervolle openingsceremonie zaterdagmiddag in Heerde, waarbij ook een delegatie uit Steenwijk aanwezig was met onder andere sportwethouder Jacques Wagteveld van de gemeente Steenwijkerland. Onder meer KNSB-voorzitter Roel Dekker (woonachtig in Dwarsgracht) sprak de deelnemers toe en wenste ze een sportieve sportweek toe. Zelf gaat Dekker met vakantie, dus kan hij in zijn gemeente zaterdag het EK niet bijwonen.

Favorieten

Alle toppers strijden deze week dus op diverse baanonderdelen, waarna ze zaterdag in Steenwijk op de marathon in actie komen. Met als grote favorieten bij de dames de Duitse Sabine Berg, de huidige wereldkampioene  Sandrine Tas (België) en vooral de Italiaanse titelverdedigster Francesca Lollobrigida. Zij verscheen zaterdag in Heerde met de imposante Italiaanse ploeg op het welkomstpodium met een opvallend fel gekleurde rose haardos en vertelde speaker Jannes Mulder ‘er zin in te hebben.’ Verder zijn met name ook Frankrijk en Duitsland met een flinke ploeg jeugdige sporters naar ons land gekomen.

De Nederlandse ploeg brengt naast kampioene Bianca Roosenboom zaterdag onder anderen Manon Kamminga, Irene Schouten en Elma de Vries aan het vertrek. Laatstgenoemde heeft de meeste ervaring en werd op hetzelfde parcours elf jaar geleden nationaal kampioene. Schouten was vorig jaar wereldkampioene massastart op de schaats en Lollobrigida triomfeerde de afgelopen twee jaren in de Klim van Steenwijk.

Bij de heren is de Belg Bart Swings de te kloppen man. Swings is de regerend Europees kampioen. Maar hij moest de wereldtitel laten aan de Fransman Ewen Fernandez, die in Steenwijk de beschikking heeft over de waarschijnlijk sterkste ploeg van het peloton. Voor Frankrijk komen namelijk onder meer in actie Nolan Beddiaf (stond in Steenwijk al tweemaal op het podium), de sterke Guillaume Demallevoue en alleskunner Alexis Contin, teamgenoot van Sven Kramer in de Lotto Jumbo-schaatsploeg. Kanshebber voor het kampioenschap is zeker ook de Italiaan Fabio Francolini en dan dienen natuurlijk ook de oranjerijders Gary Hekman (nationaal kampioen), Ingmar Berga en oud-wereldkampioen Crispijn Ariëns worden genoemd. Overigens veroverde Berga al eens de Europese titel en is hij fel gebrand op een zege in Steenwijk. De Hoogevener grossierde in ereplaatsen, maar heeft in Steenwijk nog nooit op de hoogste tree van het erepodium gestaan.

Programma

Het programma van het EK skeeleren ziet er als volgt uit:
12.30 uur: junioren heren
14.00 uur: dames
14.03 uur: junioren dames
15.45 uur: heren

Aansluitend wordt de 49e editie van het wielerspektakel gehouden met na de reclamekaravaan (18.00 uur) om 19.00 uur een koers voor profs over 80 km.

Gratis toegang

De  toegang op het parcours Gagelsweg-Schansweg-Meppelerweg is geheel gratis. Bezoekers die via de A32 naar Steenwijk komen, wordt geadviseerd de afslag Steenwijk-Zuid (afslag 5) te nemen, waarna ze naar een aan het parcours gelegen parkeerterrein worden geleid.