‘Lieve rustige’ Cumali is nog altijd voortvluchtig (Achtergrond)

Steenwijk – Bekenden herinneren zich Cumali Ata, die in 2004 zijn nichtje in Enschede wurgde waarvoor hij bij verstek 10 jaar gevangenisstraf kreeg, als ‘een rustige lieve jongen’.

Twaalf jaar later is hij nog altijd voortvluchtig. Europol meldde dat hij zou zijn gearresteerd, maar het Openbaar Ministerie ontkent dat.

Geheime verhouding

Cumali haalde in 2003 op RSG Tromp Meesters zijn VMBO-diploma en daarna volgde hij een jaar de MBO-opleiding voertuigtechniek. Die opleiding maakte hij niet af. Cumali Ata ging werken als stratenmaker. Hij woonde nog thuis, bij zijn ouders in Steenwijk. Ata had verder nog familie in de omgeving van Dortmund.
Onder wie zijn nichtje 18-jarige Denise Kavencu-Celik. Ze hadden een geheime verhouding, ondanks het feit dat Denise was getrouwd met een Turkse man met wie ze in Duitsland samenwoonde.

Gewurgd

Denise en Cumali spraken regelmatig af in het Overijsselse Enschede, waar ze samen tijd doorbrachten. Zo ook in juni 2004. Op 18 juni 2004 troffen medewerkers van het toenmalige Dish-hotel in Enschede het dode lichaam van een jonge vrouw tussen de lakens aan. Het bleek te gaan om Denise Celik. Ze was gewurgd, zo constateerde een lijkschouwer. De politie startte direct een sporenonderzoek in de hotelkamer.
Het motief voor de moord op zijn nichtje was mogelijk jaloezie. Cumali Ata zou hebben gezegd: ‘Als ik je niet kan hebben, dan niemand.’

Naar Turkije

Halverwege de avond verliet de Steenwijker het hotel – alleen. Hij pakte eerst de trein naar Zwolle, stapte over naar Steenwijk en vulde daar in het ouderlijk huis een koffer met de meest noodzakelijke spullen. Een kennis bracht hem vervolgens met de auto naar het vliegveld van Düsseldorf, waar ze getweeën een nachtelijk vliegtuig naar Turkije pakten. Sindsdien was de Steenwijkse stratenmaker annex moordenaar spoorloos.

Veroordeeld

Tegen hem was door het OM in 2004 veertien jaar geëist. In 2007 werd hij vrijgesproken, maar in 2010 kwam er nieuw bewijs. Met de laatste DNA-technieken was volgens het gerechtshof nieuw en overtuigend bewijs aan het licht gebracht. Hij werd bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Inval

Een Turks arrestatieteam had eens op verzoek van Nederland een inval gedaan in het huis van een familielid in centraal-Turkije, maar Ata werd daar niet aangetroffen. Geruchten gingen dat hij onder een valse naam in Nederland of Duitsland woonde.

Overval

Sinds 2010 prijkte Ata op de Nationale Opsporingslijst. Daar staan spoorloze, zware criminelen op. In het TV programma Opsporing Verzocht kwam in 2013 aan het licht dat Cumali al eerder opgelegde celstraf van een half jaar had wegens het plegen van een overval in een woning in Steenwijk.

Most Wanted

De politie kreeg tips, maar die leverden niets op. In januari 2016 publiceerde Europol de Most Wanted lijst. Op nummer één stond Salah Abdeslam en op nummer twee Mohamed Abrini. Beiden waren in november 2015 betrokken bij de terreuraanslagen in Parijs. Op drie en vier stonden twee mannen uit Nederland, toevallig twee mannen uit Overijssel: Cumali Ata uit Steenwijk en Hasen Amhamed Aksema uit Goor.

'In de cel'

‘Het publiek inschakelen heeft een significant verschil gemaakt bij het opsporen van voortvluchtige criminelen’, verklaarde Europol in een persbericht afgelopen vrijdag. Europol meldde dat veertien voortvluchtigen dankzij tips via dit forum zijn opgepakt. De twee Nederlanders, onder wie dus Cumali Ata, zijn sindsdien van de lijst gehaald. ‘Zij zitten in de cel’, zo verklaarde Europol tegenover de Volkskrant.

Dat blijkt echter niet te kloppen. Het Openbaar Ministerie twitterde zaterdag dat Ata niet is gearresteerd en nog altijd voortvluchtig is. Wel staat hij op de lijst gezochte personen op de website van Interpol.