Advocaten Meppeler drugsbende willen chef inlichtingendienst als getuige horen

Meppel – De advocaten van de zeven verdachten in een grote drugszaak die zich afspeelde in Meppel willen de chef van de politie-inlichtingendienst TCI horen als getuige. Dat bleek dinsdag tijdens een regiezitting in de zaak.

De drugsbende werd vorig jaar september opgerold nadat de politie veel informatie via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg en er overlast werd gemeld in de wijk Koedijkslanden in Meppel, waar vandaan de mannen hoofdzakelijk opereerden.

Grootschalige drugshandel

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bende in 2014 22 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika via België naar Nederland gehaald en vorig jaar 66 kilo. Daarna bereidde de groep een transport van vierhonderd kilo coke voor. Voor het zover was, werden de verdachten opgepakt, na een schietincident in de woning van de 33-jarige hoofdverdachte.

Het OM stelt dat de bende de coke, maar ook speed, verhandelde naar Duitsland en Zweden. Tijdens een eerdere regiezitting bepaalde de rechtbank al dat de advocaten van de bendeleden zo’n dertig getuigen mogen horen, onder wie betrokkenen in Zweden.

38 verklaringen

Een 27-jarige verdachte uit Meppel legde, nadat hij werd aangehouden 38 verklaringen af, waarin hij alles bekende en ook vertelde over de rol die de andere verdachten hebben gespeeld. De ander verdachten hebben tot nu toe bijna allemaal hun mond gehouden.

Advocaat Louis de Leon van de 33-jarige hoofdverdachte benadrukte het belang van het mogen verhoren van chef van het TCI (Team Criminele Inlichtingen). Hij vermoedt dat de 27-jarige verdachte als informant voor het TCI werkte, toen hij nog bij de drugsbende actief was. Als het klopt dat de politie met een informant heeft gewerkt in de zaak, is dat volgens hem onrechtmatig gebeurd. het Openbaar Ministerie heeft daar namelijk nooit toestemming voor gegeven. Dit zou kunnen leiden tot uitsluiting van grote delen van het bewijs in de zaak.

De officier van justitie beschuldigde De Leon in de rechtszaal van complottheorieën. Volgens hem is het informantenverhaal onzin.

25 politieagenten

Door het afleggen van de 38 verklaringen na zijn aanhouding heeft de 27-jarige Meppeler zich wel de woede van zijn medeverdachten op de hals gehaald. Hij is bedreigd en vreest voor zijn leven. Omdat ook de politie represailles niet uitsluit, zaten er dinsdag tijdens de regiezitting, waarbij vijf verdachten aanwezig waren, zo’n 25 politieagenten in de rechtszaal om zijn veiligheid te bewaken.

Vier verdachten zitten nog vast. Hun advocaten vroegen de rechtbank hen vrij te laten, zodat de mannen de inhoudelijke behandeling van de zaak thuis kunnen afwachten. Ze verwachten dat ze zaak niet voor juni volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld. Tegen die tijd zouden hun cliënten bijna twee jaar in voorarrest zitten. Dat vinden ze te lang.

Vrijdag uitspraak

De rechtbank doet vrijdag uitspraak. Als ze beslist dat de verdachten naar huis mogen, zou dat opvallend zijn. De mannen worden verdacht van misdrijven waar maximaal twaalf jaar gevangenisstraf op staat. (ADP)