Ex-directeur Rendo zit financieel klem en stapt naar rechter

Meppel - Een ex-directeur van energiebedrijf Rendo dreigt naar eigen zeggen zijn huis kwijt te raken als hij niet snel bij zijn geld kan. Dat zei hij donderdag in de rechtbank in Assen.

Rendo en het Openbaar Ministerie hebben in afwachting van de strafzaak tegen de verdachte, die wordt verdacht van miljoenenfraude rond de bouw van een energiecentrale in Steenwijk, beslag gelegd op meerdere rekeningen van hem en zijn vriendin. Omdat de man en zijn vriendin, die ook verdacht is in de zaak, niet bij hun geld kunnen, kunnen ze al ruim een jaar de hypotheek van hun huis in Meppel - een maandbedrag van 2250 euro – niet betalen.

Miljoenenvilla

De geduld van de bank is op. Die heeft de ‘miljoenenvilla’, zoals de officier van justitie de woning noemde, inmiddels laten taxeren en is van plan het huis te veilen. De man ontvangt een werkloosheidsuitkering van ruim 1.000 euro per maand en komt naar eigen maandelijks zo’n 1.600 euro te kort. Hij vroeg de rechtbank donderdag dan ook om van één rekening het beslag op te heffen, zodat hij bij zijn geld kan om de hypotheek te betalen. Op die rekening staat 270.000 euro. Volgens hem genoeg geld om de hypotheek te kunnen blijven betalen tot de strafzaak tegen hem en andere oud-Rendo-directeuren, die naar verwachting volgend jaar zomer plaatsvindt.

Gemeenschapsgeld

In mei 2015 stapte de man ook al naar de rechter met hetzelfde verzoek, maar dat wees de rechter toen af. De officier van justitie eiste donderdag dat de rechtbank dat nu ook doet. Volgens hem wegen de persoonlijke belangen van de man niet op tegen de strafzaak. Bovendien wil Rendo nog dertig miljoen euro terug hebben van de oud-directeur.

Omdat de ex-directeur volgens het Openbaar Ministerie fraude heeft gepleegd, is het geld dat op zijn rekening staat eigenlijk gemeenschapsgeld, zei de officier. “Dat geld mag niet opnieuw in de villa worden gestoken, want dan blijft hij profiteren van het geld dat hij met misdrijven heeft verdiend.”

'Kwade genius'

De oud-directeur heeft de fraude altijd ontkend. Hij probeert sinds zijn ontslag in 2012 weer nieuw werk te krijgen, maar dit wordt hem vrijwel onmogelijk gemaakt, legde hij uit: “Ik heb al heel vaak gesolliciteerd, maar bedrijven willen me niet hebben doordat de media mij afschilderen als een kwade genius.”

Ook zei de man geëmotioneerd dat hij structureel wordt tegengewerkt. “En nu willen ze mijn huis ook nog afpakken. Dat is de enige zekerheid die ik, mijn vriendin en onze vijf kinderen nog hebben. Het is de enige plek waar ik me veilig voel.”

'Geen financiele nood'

Volgens de officier van justitie doet de man net alsof hij in financiële nood verkeerd, maar is dat in werkelijkheid niet zo. “Ik mis een onderbouwing daarvan. Bovendien is het aan meneer om zijn uitgavepatroon aan te passen aan zijn inkomsten.”

De rechtbank doet 22 september uitspraak. (ADP)