Project ‘Westerveld Op Glas’ heeft nog klein zetje nodig

Wapse - Stichting Westerveld op Glas komt nog zo’n dertig abonnementen tekort om te starten met de 1e fase van de aanleg van een glasvezelnetwerk buiten de bebouwde kom in Westerveld.

Stichting ‘Westerveld op Glas’, een burgerinitiatief, heeft een alternatieve manier bedacht om deze gemeente van glasvezel te voorzien. In het buitengebied van deze uitgestrekte gemeente zijn op dit moment de verbindingen zelfs zo traag dat hier en daar internetbankieren zelfs een probleem is. Westerveld telt zo’n 11.000 adressen, waarvan er zo’n 3.500 in het buitengebied liggen.

De laatste maanden is er extra onderzoek gedaan om er zeker van te zijn of het project om het buitengebied in fasen ‘te verglazen’ financieel haalbaar is. Dat was nodig omdat niet de benodigde 70% deelname was bereikt op de lijn Lheebroek - Westeinde (fase 1). Wel waren er veel abonnementen verkocht aan mensen die niet op deze lijn wonen, maar wel in het buitengebied in Westerveld. Uitgezocht moest dus worden of deze abonnementen mogelijk het tekort zouden compenseren dat er in fase 1 nog is. Gebleken is nu dat de minimale hoeveelheid aan abonnementen om te kunnen starten, nog net niet gehaald is. Daarom moeten er nog dertig abonnementen bij om met zekerheid te zeggen dat het financieel uit kan.

Ambassadeurs van het project gaan de komende weken nogmaals op pad om de laatste potentiële deelnemers over de streep te trekken. Verder gaan de leden van Stichting Westerveld op Glas de adressen die buiten de lijn Lheebroek-Westeinde liggen, extra tegen het licht houden. ‘Hierbij gaan we kijken hoe we deze zo efficiënt mogelijk kunnen aansluiten’, zo verduidelijkt stichtingsvoorzitter Frank Geukers.