Jeugd is enthousiast over techniek

Steenwijk – Jongeren hebben vrijdagmiddag ervaren en beleefd wat er allemaal mogelijk is met techniek: hoe maak je een kunstknie, hoe werkt een medicijnpomp, hoe werkt een half elektrische auto, hoe maak je vuurwerk en hoe werkt een robot?

Deze antwoorden kregen ze tijdens de Dag van de Techniek in het Vakcollege van RSG Tromp Meesters aan de Stationsstraat.

Zo’n veertig bedrijven lieten zien wat er mogelijk is met techniek. ‘Verwonder de wondere wereld van techniek. Er is nu geen wereld zonder techniek voor te stellen en de ontwikkelingen gaan alsmaar door en zelfs sneller. Techniek is leuk, een technische school is leuk en later vind je ongetwijfeld een leuke baan’, zei John van Mierlo, coördinator TechNetKring Meppel/Steenwijk, die deze dag heeft georganiseerd. Vorig jaar was deze dag in Meppel, dit jaar in Steenwijk.

Weermannen- en vrouwen

Een blikvanger was de stand van Creative Technology. Jongeren stonden voor een groen doek als achtergrond en daarnaast werden ze geprojecteerd op een scherm van buienradar, alsof ze weermannen en –vrouwen waren. Daarnaast een robot, die als een stofzuiger binnen de lijnen rondreed. Jongeren waren nieuwsgierig en wilden weten hoe het werkt.

Leerlingen in dienst

Maar ze konden ook heel simpel een vogelhokje maken. Houten panelen schroeven bij Aannemersbedrijf E. de Boer & Zn., daarna bij Vredenburg Installatietechniek een zinken dakje maken en vervolgens het hokje bij Schildersbedrijf Falkena beitsen. Het was zomaar een voorbeeld van samenwerking tussen bedrijven, die zitten te springen om technisch personeel. Henk de Boer van het aannemersbedrijf E. de Boer & Zn.: ‘De markt trekt weer aan. Dat betekent dat er meer geschoold personeel nodig is. Zelf leiden we leerlingen onder begeleiding van een leermeester op en zo breed mogelijk. Zelfs tijdens de crisis hebben we dit beleid gehandhaafd en het werpt nu zijn vruchten af: we hebben leerlingen in dienst genomen.’

Niet vroeg genoeg

De belangstellling was overweldigend. Leerlingen van basisscholen, maar ook leerlingen van middelbaar onderwijs, die nadenken over een vervolgopleiding. Zo waren ook hogere scholen aanwezig met informatie over de technische opleidingen. Silvan Koops (9 jaar) zit in groep 6. Hij heeft nog tijd om na te denken over de schooltijd na de basisschool. ‘Ik vind het leuk om te ontdekken.’ Hij was samen met zijn moeder naar deze dag gekomen. ‘Het is voor de kinderen zo moeilijk om een keuze te maken en zo jong. Dat begint al met het vakkenpakket straks. Het is als ouder ook een taak om je kind zijn talent te laten ontdekken en daar iets mee te doen. Wellicht zit iets leuks tussen, waarvan hij denkt: daar wil ik mee verder. Je kunt er niet vroeg genoeg er mee beginnen’, aldus moeder Titia Koops.

Vergapen

Jeroen Dingerdis was met zijn 8-jarige zoon. ‘Alles wat maar beweegt, vindt hij leuk. Dus een bezoekje hier kan geen kwaad.’ Buiten stond een Ampera van Opel Rijkmans. Via een scherm was te zien hoe deze half elektrische auto werkt. ‘De accu opladen bij het remmen is een nieuwe techniek die volop in de auto-industrie wordt gebruikt’, aldus Henk Alberts van Opel Rijkmans. De jongeren vergaapten zich aan de techniek onder de motorkap en snelden naar de truck van Defensie en de machines van Agrifac.

Het doel van deze dag was de jeugd enthousiasmeren voor techniek en dat is bij veel jongeren zeker gelukt.