Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Virus

Ja hoor, de eerste herfstige dagen laten zich zien, en meteen is het halve land geveld door verkoudheid. Het is bijna te typisch om waar te zijn.

 Toch was dat de afgelopen twee weken precies wat er gebeurde. Ik moest er zelf ook aan geloven, net als een heleboel mensen om me heen. Waar de een alleen een paar dagen een loopneus kreeg, slofte een ander een hele week vermoeid en koortsig door huis. Voor iedereen pakken de verschijnselen anders uit, dat hangt onder andere van je lijf, je fitheid op dat moment en de agressie van het virus af.

Het virus… dat is een woord dat je veel hoort in de herfst. 'Het virus' gaat rond, 'het virus' is sterk; het is een begrip dat makkelijk in het gebruik is. Maar wat is een virus eigenlijk?

Simpel gezegd is een virus een pakketje met genen. Er is veel discussie over of virussen wel of niet als levende organismen gelden, omdat ze wel genen hebben maar bijvoorbeeld geen celstructuur. Meestal worden ze beschouwd als 'op het randje van leven'. Een virus is namelijk niks meer dan een kluwen genen met een eiwitjasje er omheen. Soms hebben ze nog een extra, beschermende laag van vetten, maar dat is alles.

En net zoals hun opbouw simpel is, is ook het 'doel' van een virus eenvoudig: zo veel mogelijk kopieën van zichzelf maken. Om dat te doen infiltreert een virusdeeltje het lichaam van een organisme en probeert daar zijn genen in een cel te krijgen. Dan is het de bedoeling van het virus dat de cel de genen verwart met zijn eigen, en ze gaat kopiëren. Op die manier laat een virus klonen van zichzelf maken door een ander wezen. Ontzettend slim eigenlijk!

Blijft natuurlijk nog wel de vraag, waarom hebben wij zo’n last van die virussen? Dat komt door ons eigen immuunsysteem. Wij willen namelijk liever niet energie verspillen aan het kopiëren van een virus. Bovendien kan het virus de werking van onze eigen genen veranderen of blokkeren en dat is niet de bedoeling. Dus proberen we de virussen te bestrijden.

Soms lukt dat meteen wanneer ze binnen komen, soms pas wat later. En het verschilt ook per keer hoeveel moeite dat kost. Bij de meeste 'aanvallen' van virussen merk je het niet eens, dan ruimt je immuunsysteem ze meteen snel en geruisloos op. Maar een enkele keer kost het meer moeite, dan voel je de maatregelen die je eigen lijf tegen de indringer neemt, bijvoorbeeld door keelpijn, koorts of een loopneus.

Ergens is een virus dus een bijzonder slimme minimalist. Het is een ontzettend interessant ding dat verwonderlijk succesvol is in zijn leefwijze. Maar stiekem, zelfs voor gekke wetenschappers, zijn virussen soms ook gewoon lastig en hinderlijk. Bijvoorbeeld door de vervelende loopneus die ze je geven.