Raad van State buigt zich opnieuw over hypermarkt

Steenwijk – De juridische strijd over de hypermarkt is nog in volle gang en belandt in een finale. Het hoogste rechtsorgaan, de Raad van State, gaat zich opnieuw buigen over het retailpark met hypermarkt op Eeserwold bij Steenwijk.

De zitting is op woensdag 23 november.

Stichting Steenwijk Vestingstad en een aantal supermarkten hebben rechtstreeks hun bedenkingen tegen de vestiging van een hypermarkt op Eeserwold bij de Raad van State ingediend. ‘Er zijn nog te veel onduidelijkheden’, zegt het bestuur van Steenwijk Vestingstad.

Geen wanden

De Raad van State stond eerder, in september 2015, een hypermarkt met daarin wanden niet toe, omdat er dan geen sprake zou zijn van één grote winkelruimte. Daarop heeft Focus Retail Development B.V., die het retailpark met een hypermarkt wil ontwikkelen, de oorspronkelijke bouwtekeningen aangepast door het weglaten van de wanden. Het college van B&W heeft dit plan vervolgens goedgekeurd. Volgens het college voldoet de invulling van de hypermarkt in het retailpark aan het bestemmingsplan Eeserwold.

Direct naar Raad van State

De Raad van State heeft ook gezegd dat de gemeente Steenwijkerland haar huiswerk over moest doen en met een beter verhaal moest komen om de massale bezwaren van middenstanders in Steenwijk en wijde omgeving (Wolvega, Meppel, Heerenveen, Noordwolde) met succes te kunnen weerleggen. Als er nog steeds bezwaren zouden zijn, dan kon de zaak direct naar de Raad van State terug en werd de rechtbank gepasseerd.

Hoe groot?

Dat heeft Steenwijk Vestingstad gedaan. ‘Er zijn nog te veel onduidelijkheden’, zegt het bestuur van Steenwijk Vestingstad. Volgens Vestingstad heeft de gemeente niet aangegeven hoe groot de hypermarkt moet of mag worden. ‘Hoeveel food, dus hoeveel supermarkt, mag er in? Hoe groot kan en mag de supermarkt worden? Daar geeft de gemeente geen antwoord op. Het retailpark blijft in onze ogen een nieuw overdekt concurrerend winkelcentrum bij Steenwijk, waar al genoeg vierkante meters winkelruimte leeg staan’, aldus het bestuur.