Oud-topmannen Rendo en Electrabel staan terecht voor omkoping

Meppel / Steenwijk – De 57-jarige Groninger Richard W. nam als directeur van energiebedrijf Rendo in Meppel in 2006 een miljoen euro aan steekpenningen aan. Daarvan beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM) hem.

Dinsdag staat hij terecht voor de noordelijke fraudekamer bij de rechtbank in Assen.

De man die hem het geldbedrag aanbood, Maus van L. (67), verschijnt ook voor het hekje. Van L., die tegenwoordig in Portugal woont, was in 2006 directeur van de Belgische energiemaatschappij Electrabel.

Electrabel wilde de energieleveringspoot van Rendo kopen om zo voet aan de grond te krijgen op de Nederlandse particuliere energiemarkt.

Omkoping

Om ervoor te zorgen dat Rendo de overname zou gunnen aan Electrabel, bood Van L. Rendo-directeur W. in het geheim een miljoen euro.

W. nam het bedrag aan en op 1 oktober 2006 was het inderdaad Electrabel dat Rendo Energielevering BV kocht. Het OM ziet de handelswijze van de mannen als omkoping.

Om de steekpenningen te verdoezelen verstuurden Van L. en W. valse facturen. Ook voor die valsheid in geschrifte staan de mannen vandaag terecht.

Belastingcontrole

Bij een controle van de Belastingdienst bij Electrabel in 2010 vielen meerdere financiële transacties uit 2006 op. Uit verder onderzoek daarnaar kwamen de omkoping en valsheid in geschrifte aan het licht.

Het strafrechtelijk onderzoek begon in januari 2012. Toen deed de FIOD invallen in de woningen van Van L. en W. en bij de vestigingen van Electrabel in Zwolle en Rendo in Meppel.

Miljoenenfraude 

Tijdens dat onderzoek ontstond ook het vermoeden dat bij Rendo sprake was van nog meer illegale praktijken. Dat leidde eind 2012 opnieuw tot arrestaties: W. werd opnieuw opgepakt, maar ook mededirecteuren Stéphan V. en Bert H. uit Meppel werden aangehouden.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van miljoenenfraude rond de bouw van een energiecentrale in Steenwijk in 2007. De schade voor Rendo wordt geschat op dertig tot veertig miljoen euro.

Rechtszaak afgekocht

Die fraudezaak wordt, na jaren van onderzoek, naar verwachting in de zomer van 2017 behandeld door de rechtbank.

Oud-directeur Bert H. hoeft dan niet meer voor te komen. Hij heeft de zaak geschikt met het Openbaar Ministerie. Om onder de strafzaak uit te komen, heeft hij een werkstraf van 180 uur geaccepteerd en Rendo tonnen aan schadevergoeding betaald.

Voor de rechtszaak tegen Maus van L. en Richard W., die dinsdag begint, heeft de noordelijke fraudekamer drie dagen uitgetrokken. (ADP)

Lees meer in het dossier: Fraude bij Rendo.