Forse celstraffen geëist voor omkopingsschandaal Rendo

Assen - De 57-jarige oud Rendo-directeur Richard W. uit Groningen moet wat betreft het openbaar ministerie voor corruptie drie jaar zitten.

De medeverdachte Maus van L. uit het Gelderse Wezep hoorde een celstraf van twee jaar tegen zich eisen. Van L. heeft als oud-directeur van het Electrabel in 2007 onderhands een miljoen euro aan Richard W. betaald, zodat de energietak van Rendo ongestoord door Electrabel kon worden overgenomen.

Geldwolf

Naast de celstraf moet de geldzucht van de Groninger W. worden beteugeld, meende de officier. Hij eiste daarom naast de celstraf ook een boete van een ton. De miljoen euro was gestort op de rekening van het bedrijf waar W. grootaandeelhouder van was. Dit bedrijf moet dit corruptiegeld aan de staat terugbetalen. Daarnaast eiste de officier voor dit bedrijf een boete van een half miljoen.

Succes

Het bedrijf in België wilde zich roeren op de Nederlandse energiemarkt. Overnames van grotere bedrijven mislukten. Toen wendde de toenmalige Electrabaas Van L zich tot de veel kleinere Rendo. Hij wilde een succes scoren en Rendo moest koste wat het kost worden overgenomen. In het eerste gesprek zouden de heren al hebben gesproken over een onderhandse betaling van een miljoen, zei de officier. Dit om verdere concurrenten buiten de deur te houden. Zoals de Deense Dong, die achteraf gezien een beter bod voor ogen had.

Vorstelijk

De zaak kwam in 2010 tijdens een boekencontrole door de Belastingdienst bij Electrabel aan het licht. De controleurs stuitten op ‘bedenkelijke facturen’ waarop vorstelijke bedragen stonden voor ‘verrichte advieskosten’. Electrabel had bijna 1,2 miljoen betaald aan de toenmalige Rendo-directeur W. Die als directeur een jaarsalaris van bijna twee ton genoot, zei de officier. 

Computermodel

W. zei tegen de rechters dat de miljoen nodig is geweest voor een computerprogramma dat W. had laten ontwikkelen. Maar dit programma is nergens teruggevonden. Ook kende niemand binnen Electrabel het bestaan van een nieuw computerprogramma. De officier gelooft dit verhaal dan ook niet. 

Hajo Apotheker

De negen gemeenten in Drenthe en Overijssel zijn als Rendo-aandeelhouders zeker 3,5 miljoen euro misgelopen. Hajo Apotheker die destijds burgemeester was van gemeente Steenwijkerland werd tijdens het onderzoek nog gehoord over deze merkwaardige overname door Electrabel. De huidige burgervader van Sudwest Fryslan zei dat hij niets wist van een beter bod van de Deense partij. Hij was onjuist voorgelicht door de toenmalige Rendo-directeur Richard W.

In en in corrupt

De officier van justitie noemde de oud-Rendo topman ‘in en in corrupt’. Want de Groninger is ook verdachte in een grootscheepse fraudezaak rond de bouw van de energiecentrale in Steenwijk. Geld van Rendo, zou luidt de verdenking in deze zaak, werd naar de centrale gepompt en kwam via een achterdeur bij bedrijven van oud-directeuren, ondermeer W., terecht. De rechtbank buigt zich medio 2017 over deze omvangrijke fraudezaak.