Spooktocht Marijenkampen is groot succes (reportage)

Marijenkampen - Afgelopen Halloweenweekend is Marijenkampen the place to be. Driehonderd horrorfans komen zaterdagavond naar de tent bij Buurthuis 't Reunedal om vanaf 18.00 uur de zes kilometer lange spokentocht te lopen.

Meteen staat ze een verrassing te wachten. In een bus worden de groepen van elk tien mensen naar een geheime locatie afgevoerd. Alleen initiatiefnemers Nienke van der Kamp en José Kranendonk en het bestuur van de buurtvereniging weten wat hen te wachten staat. Het is in ieder geval niet zomaar een spokentocht, dit is de Huttenbarger Beleving.

Penningmeester Koen Schipper van buurtvereniging Marijenkampen heet de deelnemers vanachter een tafel welkom in de tent. Uit zijn rechter mondhoek komt bloed. Horrorclown en DJ Menno uit Marijenkampen verhoogt het unheimische gevoel door muziek te draaien uit horrorfilms met Michael Myers. Ria van Leijen (29) staat met haar groep uit Paasloo klaar om aan de tocht te beginnen. 'We doen mee omdat we het leuk vinden de spanning op te zoeken en laten het allemaal maar over ons heenkomen.' Net als Wessel Bijl (17) is ze een echte diehard. Voor beide is dit al de tiende keer dat ze zich voor een spokentocht hebben ingeschreven. Wessel heeft zich door een groep leeftijdsgenoten uit Steenwijkerwold laten overhalen om mee te doen. Hij twijfelt of hij stressbestendig genoeg is: 'Ik denk dat ik met een natte onderbroek terugkom.

Kasteel Old Stoutenburght

In de bus wordt gefluisterd dat de geheime startplek in Blesdijke is. De buschauffeur zet hen op het verkeerde been door de andere kant op te rijden. Even laten koerst hij toch af op het Friese dorp. De bestemming blijkt kasteel Old Stoutenburght aan de Markeweg te zijn. Een betere locatie had de organisatie niet kunnen bedenken. Bij de deur speelt doedelzakspeler Jan Pit uit Oldemarkt. Een monnik met een grafstem zegt dat de groep hem maar moet volgen. Binnen is het donker en de deur valt met een klap achter hen dicht.

In het donkere trapportaal dondert en bliksemt het. De monnik brengt de groepen naar een eetkamer boven. Een paar creepy nonnen en monniken bieden koffie en stoete aan. In het kasteel zijn in totaal wel dertig spelers van de toneelverenigingen uit Tuk en Steenwijkerwold. Verteller Ronald Kranendonk vertelt in een andere ruimte een verhaal over Sekreetsia. De inwoners van Marijenkampen begroeven haar driehonderd jaar geleden. 'Nog steeds spookt ze rond,' vertelt Ronald. 'Ze zeggen dat ze voeten afrukt en benen afhakt van onschuldige wandelaars.' Herr Flick en Helga sturen hen weg. 'Zaklampen sind verboten,' blaffen ze. Gewapend met twee olielampen gaan de deelnemers op pad.

Zestig spoken

De route gaat via de kasteeltuin naar de Markeweg. Al zigzaggend passeren de wandelaars bos en heide. Via de Friese Veldveld, een sloot en een zandpad, keren ze na zes kilometer en ruim twee uur wandelen terug naar Marijenkampen. Tinette Vellema (27) en haar schoonmoeder Zus Withaar uit Ossenzijl arriveren daar om 21.30 uur. 'We hebben met z'n allen veel gegild,' vertelt Tinette. Onderweg kwamen ze maar liefst zestig spoken tegen. Een lijkwagen met een kist en een immens grote rollende bal joegen hen ook de stuipen op het lijf. Halverwege worden de groepsleden op de foto gezet met als achtergrond een hologram. Slechts even ervaren ze op de heide een serene rust en kunnen ze genieten van geruststellende muziek. Het meest enge vond Tinette: 'De griezels die uit bomen sprongen en de pop die plotseling omhoog getrokken werd.' In de tent kan haar groep bijkomen van de schrik. Ze drinken samen nog iets, terwijl DJ Menno voor een cooling down zorgt met kalmerende top-40 muziek.