Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Appels

De herfst is echt het seizoen voor appels. Ze zijn in overvloed te vinden in de supermarkt en bij marktkraampjes, vaak zelfs met een flinke korting. Ik ben zelf dol op appels en heb ze bijna standaard in huis. En nu ze weer helemaal vers van de boom

Wat appels betreft boffen we hier in Nederland. Alleen in de supermarkt al zijn meestal wel zes tot tien verschillende soorten te vinden. Zo is er voor elk wat wils en kun je voor elke situatie de geschikte appel vinden. In Noorwegen is dat bijvoorbeeld heel anders, daar kun je alleen kiezen uit rode of groene appels. Welke soort dat dan precies is, dat merk je thuis meestal pas en kan elke keer weer anders zijn.

Want dat er veel verschil in appelrassen zit, dat mag duidelijk zijn. Je hebt de echt zoete Royal Gala, de friszoete Elstars, de zure Granny Smith’s en natuurlijk van alles er tussenin. Toch komen al die rassen oorspronkelijk van dezelfde voorouder. Een ras van wilde appels uit centraal Azië is de voorvader van al onze huidige gecultiveerde appeltjes. De grootste stad van Kazachstan is er zelfs naar vernoemd, Almaty komt van “Alma”, het Kazachse woord voor appel.

Terug naar die eerste wilde appel. Het is heel opmerkelijk dat die vruchten net zo groot waren als onze huidige appels. Meestal zijn wilde varianten van groenten of fruit een stuk kleiner. Wij hebben ze dan specifiek zo gekweekt dat ze meer eten voor ons produceren. In dit geval niet. Ook is die wilde appel gewoon eetbaar. Een verschil is dat de wilde appelboom in de herfst rode bladeren krijgt, terwijl die van gecultiveerde bomen meestal groen/bruin blijven voordat ze afvallen.

Vanuit die eerste appelsoort zijn onze voorouders gaan selecteren op bepaalde eigenschappen, waardoor langzaam maar zeker verschillende rassen ontstonden. Eerst ging dat vooral op uiterlijk en smaak, maar tegenwoordig kijken telers soms zelfs naar de genetische structuur en eiwitsamenstelling van de appels. Zo is bijvoorbeeld de hypoallergene Santana-appel ontstaan, die ook eetbaar is voor de meeste mensen met een appelallergie, en zijn er nog een aantal nieuwe rassen bij gekomen. Maar hoe bijzonder die ook mogen zijn, de oude, vertrouwde Elstar staat nog altijd op één als meest-gegeten appel van Nederland.

Quiz

1.  Appelpitten kun je beter niet eten, welk giftig stofje bevatten ze namelijk?
a. Morfine
b. Cyanide
c. Taxine
d. Cafeïne

2.  Wie hebben veel appelrassen ontwikkeld en over Europa verspreid?
a. De Vikingen
b. De Germanen
c. De Romeinen
d. De Kelten

3.  In Nederland komt één soort wilde appel voor, waar groeit die?
a. Op de Veluwe
b. Op de Waddeneilanden
c. In het Zuiden van het land
d. Overal

4.  Welke van deze vier is géén appelras?
a. Karmijn de Sonnaville
b. Present van Friesland
c. Graaf van Twente
d. Schone van Boskoop

 

Antwoorden: 1b; 2c; 3a; 4c