Binnenstad Steenwijk krijgt drie weken lang ijsbaan

Steenwijk – Na vijftien jaar krijg Steenwijk weer een grote echte ijsbaan op het marktplein. De ijsbaan, met een afmeting van 30 bij 15 meter, blijft twintig dagen lang liggen, van 8 tot 29 december.

In stilte hebben de gemeente Steenwijkerland en Steenwijk Vestingstad achter de schermen anderhalve maand gewerkt om dit mogelijk te maken. De ijsbaan is een eerste aanzet in de vernieuwde samenwerking tussen de gemeente Steenwijkerland en Steenwijk Vestingstad om de binnenstad van Steenwijk impulsen te geven.

Iets extra's

Wethouder Wim Brus: ‘Top, ik ben er heel blij mee. Je kunt wel langdurige plannen maken, maar je zult op korte termijn ook iets extra’s in de binnenstad moeten doen. De ijsbaan stond op het wensenlijstje en het is gelukt. Het laat ook zien dat we met Vestingstad goed in gesprek zijn. Dat was het afgelopen half jaar wel anders. Ik ben blij dat we dit samen hebben kunnen bewerkstelligen.’

Stroomvoorzieningen

De baan van globaal 500 vierkante meter wordt door IJsmeesters uit Zwolle geplaatst en krijgt een ijslaag van 7 centimeter. Er is 40.000 liter water nodig. Rendo heeft medewerking verleend door speciale stroomvoorzieningen aan te leggen om de energie, die nodig is voor het vriezen, te leveren. Bestuurslid Rob van Meel: ‘De extra aangelegde stroomvoorzieningen komen ook goed van pas voor andere evenementen in het komende jaar, zodat aggregaten niet meer nodig zijn.’

Horecapaviljoen

Bij de baan komt een groot horecapaviljoen, dat wordt gerund door de gezamenlijke horeca aan de Markt. Hier bevinden zich ook de entree en schaatsverhuur. Een professionele organisator gaat aantal activiteiten op en rond het ijs organiseren, zoals ijshockeywedstrijden en schoonrijden (zwieren).

Extra sfeer bij vele activiteiten

De ijsbaan geeft extra sfeer aan de vele activiteiten, die in december op stapel staan. Er zijn extra koopavonden (vrijdag 2 en vrijdag 23 december), zaterdag 10 december is het Dickens festijn, 18 december is het koopzondag en op 27 en 28 december  zijn de Boxing Days (uitverkoop in Engelse stijl).

Schaatslessen

Steenwijk Vestingstad gaat voor alle informatie een ‘ijskrant’ uitgeven en een uitgebreide mediacampagne starten. Rob van Meel: ‘Want de doelstelling is om in deze periode minstens 5000 schaatsers op de baan te krijgen.’ De scholen worden benaderd om hun mogelijk sportlessen om te zetten in schaatsles en schaatspret.