Oud-directeur Rendo gaat in hoger beroep in smeergeldaffaire

Assen / Meppel – De 57-jarige oud Rendo-directeur Richard Woldring uit Groningen is het niet eens met de twee jaar cel die de rechtbank in Assen voor omkoping en valsheid in geschrifte heeft opgelegd. Hij gaat in hoger beroep.

Woldring werd vorige week veroordeeld, samen met de oud-directeur van Electrabel Maus van L. uit het Gelderse Wezep. Die kreeg zes maanden cel opgelegd. Woldring vindt dat hij zich niet heeft laten omkopen. Hij heeft de miljoen verdiend, want hij heeft advieswerkzaamheden geleverd en een computerprogramma laten ontwikkelen. Zo liet de man via zijn advocaat Cees Eenhoorn weten. 

Onder de tafel

Richard Woldring nam in 2007 onderhands een miljoen euro aan van de oud-baas van Electrabel. Die wilde de energietak van Rendo uit Meppel overnemen. Om er zeker van te zijn dat Electrabel de overnamekandidaat werd, werd dit bedrag onder de tafel door geschoven. De Groninger nam dit bedrag aan.

De rechtbank in Assen veroordeelde Woldring tot een iets lagere straf dan de drie jaar die door het openbaar ministerie was geëist. De rechters hielden meer rekening met de ouderdom van de zaak.

Het bedrijf in België wilde een voet op de Nederlands markt zetten. Overnames van grotere bedrijven mislukten. Toen kwam de kleinere Rendo in beeld. Van L. wilde perse dat bedrijf dat toen in Hoogeveen was gevestigd.

Het gerechtshof in Leeuwarden gaat zich nu buigen over de zaak. (ADP)