Rechtbank laat verdachte Meppeler drugsbende vrij

Meppel - Een 27-jarige man uit Meppel, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een grote drugszaak, is door het gerechtshof vrijgelaten. Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen.

Zeven mannen en een vrouw uit Meppel, Almere en Dronten worden verdacht van grootschalige handel in cocaïne en speed in 2014 en 2015. Vijf medeverdachten werden al eerder vrijgelaten.

Drugs uit Zuid-Amerika

Ze zouden tientallen kilo's harddrugs uit Zuid-Amerika hebben laten komen en hebben verhandeld naar in Duitsland en Zweden. Ook worden ze verdacht van de handel in speed en bezit van zware wapens. Vorig jaar werden ze opgepakt. Onder meer dankzij de verklaringen van de 27-jarige verdachte man kreeg de politie heel veel informatie over de verdachten en de hun illegale handel.

In gevaar

De man vreest daarom voor zijn leven, omdat zijn medeverdachten hem zijn loslippigheid niet in dank afnemen. Bij een regiezitting in augustus in de rechtbank in Assen waren meer dan twintig agenten in de zaal voor extra beveiliging. De rechtbank bepaalde toen nog dat de verdachte vast moest blijven zitten. Daartegen ging de Meppeler in beroep. Begin deze maand is hij alsnog in stilte vrijgelaten, laat advocaat Evert Kuiters weten. Waar de Meppeler nu is, moet geheim blijven voor zijn veiligheid.

Verzoeken om vrijlating

Dinsdag vroegen de advocaten van de 33-jarige hoofdverdachte en een 32-jarige handlanger de rechtbank ook om hun cliënten vrij te laten. De mannen zitten inmiddels vijftien maanden vast.

Omdat wordt verwacht dat de strafzaak pas in juni 2017 inhoudelijk behandeld wordt, vinden ze ook dat de Meppelers hun zaak thuis moeten kunnen afwachten. Daarover neemt de rechtbank morgen een beslissing. (ADP)