Nieuwe vergunning hypermarkt is nog lang niet zeker

Den Haag - Het is nog maar de vraag of de Raad van State genoegen neemt met de aangepaste omgevingsvergunning voor de hypermarkt (een megasupermarkt) op Eeserwold in Steenwijk.

Een van de rechters van de Raad wees woensdag tijdens een rechtszitting op enkele juridische problemen die kleven aan de nieuwe vergunning. Projectontwikkelaar Focus, die het retailpark met hypermarkt wil ontwikkelen, kan zich nu beter niet rijk gaan rekenen.

Concept

De hypermarkt is onderdeel van een groot retailpark. Hier zijn een tankstation met autoservice, restaurants, een kinderspeelparadijs en een mega-supermarkt (hypermarkt), dat te vergelijken is met een hypermarché in Frankrijk, mogelijk. Droog winkelen bij slecht weer en er is voldoende parkeergelegenheid. Dat is het concept van het retailpark met hypermarkt.

Helder genoeg?

Volgens de rechter komt er misschien nog een probleem om de hoek kijken vanwege provinciale regels. Daarnaast vraagt hij zich met de vele bezwaarmakers af of de vergunning wel voldoende helder is over wat er wel of niet kan worden gevestigd in het complex langs de A32. Als de vergunning niet helder genoeg is, kan Focus zijn gang gaan en heeft de gemeente het nakijken.

Verzameling van winkels

De Raad haalde vorig jaar al een omgevingsvergunning voor dit omstreden project onderuit. Die vergunning liet toe dat er in het grote gebouw scheidingswanden staan. Dat maakte mogelijk dat de hypermarkt feitelijk een verzameling van meerdere winkels inhield. Dat is niet toegestaan en voldoet ook niet aan wat er met de hypermarkt wordt bedoeld.

Toetsen aan nieuwe of oude bestemmingsplan

Een complicerende factor is de zogeheten Beheersverordening die de gemeenteraad nog niet zo lang geleden heeft vastgesteld als tijdelijke vervanger van het verouderde bestemmingsplan. De vraag is of de aangepaste vergunning  aan dit ‘nieuwe’ bestemmingsplan moet worden getoetst of aan het voorgaande.

Niet voor de hand

Bij toetsing aan het nieuwe plan wordt het lastig om de vergunning nog overeind te houden. Niet voor niets vindt de gemeente dat de vergunning daarom moet worden getoetst aan het oude bestemmingsplan. Maar volgens de Raad van State ligt dat minder voor de hand.

Misbruik

Advocaat Sybrand Maakal van de Handelsvereniging Steenwijk vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente dit omstreden project blijft doorzetten. Hier wordt volgens hem overduidelijk misbruik gemaakt van een fout bij de provincie. Die werd op het verkeerde been gezet bij de goedkeuring van het oude bestemmingsplan. Dat liet nota bene meerdere hypermarkten toe, terwijl dat in strijd was met lokaal en rijksbeleid.

Schadeclaim

Een dreigende schadeclaim van Focus kan volgens Maakal ook niet de reden zijn waarom de gemeente toch doorgaat met het mogelijk maken van de hypermarkt. Advocaten hebben zich al gebogen over de kans dat de gemeente straks zwaar moet betalen als de hypermarkt niet doorgaat. Die kans is er volgens Maakal niet.

Detailhandel is verboden

De grote angst van de winkeliers en supermarkten in Steenwijk en omgeving is dat het pand toch gebruikt gaat worden voor detailhandel. Dat is weliswaar verboden, maar vanwege de vage vergunning is dat toch niet uitgesloten. Supermarkteigenaar Bert Vis: 'Hier wordt gewoon geprobeerd om er een winkelcentrum doorheen te fietsen.' Volgens hem is er bij supermarkten in elk geval geen belangstelling meer nadat Jumbo is afgehaakt.

Meerdere hypermarkten

De gemeente blijft echter van mening dat de vergunning nu voldoet aan de eisen die de Raad van State er aan stelt. Ook is voldoende gegarandeerd dat er geen onwenselijke ontwikkelingen komen. Overigens moet de Raad van State wel zelf nog even uitsluiten dat er meer dan een enkele hypermarkt komt. Dat heeft de gemeente nog steeds niet goed geregeld.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.