Het Maandaggevoel: Wilko Aardema
Door Wilko Aardema

Speelt de gemeente een spel met hypermarkt?

Wat mag er nu wel en niet in de hypermarkt op Eeserwold? Het verbaast me dat zelfs in de nieuw verstrekte vergunning nog altijd niet duidelijk is omschreven wat er wel en wat niet mag.

Een jaar geleden wees de Raad van State al op de onduidelijkheden in de vergunning. Focus Retail moest het plan aanpassen en opnieuw een vergunning aanvragen, die vervolgens door de gemeente is goedgekeurd. Het enige wat is gewijzigd is dat de tussenwanden in de tekening zijn verwijderd.

Geen detailhandel

En dan lees ik dat detailhandel verboden is. Hoe rijm je dat met een megasupermarkt zoals een hypermarché in Frankrijk? Want naast pinda’s kun je hier onderbroeken kopen. Naast verse vis kun je hier televisies, tuinstoelen of fietsen kopen, dus ook non-food artikelen. Mogen deze producten hier wel of niet worden verkocht? Zo niet, dan blijft er alleen food over. Zit iedereen dan te wachten op nog een supermarkt? Niet zomaar een, maar een van 10.000 vierkante meter.

Carrefour?

Welk supermarktketen springt hierop in? Albert Heijn XL en Jumbo zijn afgehaakt. Logisch, want binnen vijf kilometer hebben zij gezamenlijk drie supermarkten. De enige verklaring is dat er mogelijk een buitenlands supermarktketen zich op de Nederlands markt gaat storten. Komt de eerste Carrefour of Carrefour Planet in Steenwijk?

Spel?

Dan blijft nog altijd de vraag: waarom is er na zoveel jaar niet duidelijk omschreven wat er wel en niet mag? Zou het een spel van de gemeente zijn? Om zo de tegenstanders, de winkeliers in de binnenstad en omliggende supermarkteigenaren, een kans te geven op een voor hun succesvolle juridische strijd? Zodat uiteindelijk het hoogste rechtsorgaan, de Raad van State, zegt: die hypermarkt mag er niet komen!

De hypermarkt blijft dus vragen oproepen en later zal de aap wel uit de mouw komen…