Weggevoerde Blokzijligers krijgen een gezicht

Blokzijl - Historica Annemarie Schoemakers uit Blokzijl schreef het boek 'Van Blokzijl naar Sobibor, de ondergang van de Joodse gemeenschap in Blokzijl'. Het boek wordt dinsdagmiddag 6 december gepresenteerd.

Harriët Kalthof, eveneens uit Blokzijl, verzorgde de opmaak. De presentatie is om half vier in museum Het Gildenhuys.

Stolpersteine

Rond vier uur zal de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in het kader van zijn grote Europese project Stolpersteine, deze herdenkingsstenen op twee plekken in Blokzijl inmetselen. De Stolpersteine komen voor de woningen van de gedeporteerde Joodse stadsgenoten. Namens de gemeente houdt wethouder Wagteveld een toespraak. 

Blokzijl is een van de weinige plaatsen in Nederland waar geen van de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse inwoners is teruggekeerd.

Aan de Kerkstraat woonden Soes Manus, zijn vrouw Roosje en hun kinderen Mozes, Mietje en David. Aan de Zuiderstraat woonden de ouders van Soes Manus, vader Mozes, moeder Naatje en hun inwonende dochter Rika.

Gezicht geven

Doel van het boek Van Blokzijl naar Sobibor is de acht weer een ‘gezicht’ te geven door de herinneringen van een aantal Blokzijligers aan zijn stadsgenoten vast te leggen.

Daarnaast is archiefonderzoek gedaan om het beeld te completeren en hun spoor van Blokzijl naar Oost-Europa vast te leggen.  

Wat er met de Joodse stadsgenoten in Blokzijl gebeurde, is representatief voor het overgrote deel van de steden en dorpen in Nederland. Na hun deportatie streepte de ambtenaar van de gemeente Blokzijl hun namen in het bevolkingsregister met een potlood door. Ze woonden immers niet meer in Blokzijl.

Het leven ging door

Onder de doorgestreepte namen kwamen later de namen te staan van nieuwe bewoners aan de Kerkstraat 218 en de Zuiderstraat nummer 322. Het leven ging door.

Met de Stolpersteine krijgen Mozes senior, Naatje, Rika, Soes Manus, Mozes junior, Mietje en David hun rechtmatige plaats in Blokzijl weer terug.

Van Sobibor naar Blokzijl, door Annemarie Schoemakers. Uitgeverij Toetssteen. 9,95 euro, ISBN 978-90-823840-6-2